Foto: LETA

Ministru kabinets plāno mainīt pirms nedēļas pieņemto kārtību dīkstāves pabalstu izmaksā, paredzot, ka maijā tomēr varēs pieteikt dīkstāves pabalstu arī par aprīli.

Pagājušajā nedēļā, 7. maijā, valdība lēma, ka turpmāk dīkstāves pabalstus varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi, nevis iepriekšējiem mēnešiem. Lēmums nozīmēja, ka tādējādi par iepriekšējo mēnesi nevarēs saņemt dīkstāves pabalstu jeb, piemēram, maijā piesakot dīkstāves pabalstu, to nevarēs saņemt par iepriekšējiem mēnešiem, bet tikai maiju.

Tomēr Ekonomikas ministrija (EM) iesniegusi izskatīšanai valdībā priekšlikumu šo kārtību mainīt.

Ar grozījumiem "Noteikumos par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem", paredzēts precizēt kārtību, kādā darba devējs Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedz iesniegumu dīkstāves pabalsta pieprasīšanai par laika periodu no 1. aprīļa līdz 30. aprīlim.

Plānots, ka iesniegumu par dīkstāves pabalstu izmaksu darbiniekam par aprīli varēs iesniegt VID līdz šā gada 20. maijam.

Tāpat ar grozījumiem noteikumos paredzēts noteikt, ka uz dīkstāves pabalstu varēs pretendēt darba ņēmēji, kuri vienlaikus veic saimniecisko darbību vai pedagoģisko un radošo darbu valsts vai pašvaldību institūcijā un ieņēmumi no tās nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Kā ziņots, līdz 9. jūnijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!