Foto: Publicitātes foto
Krīzes vadības padome pirmdien nolēma rosināt izsludināt ārkārtas situāciju Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajos Krimuldas un Ādažu novados.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien sasauca Krīzes vadības padomes sēdi, kurā tā lēma par ārkārtas situācijas izsludināšanu ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados.

Par Krīzes vadības padomes sēdē lemto 17.janvārī vēl spriedīs Ministru kabinets. Iepriekš bija plānots, ka valdība par minēto jautājumu lems šodien, taču nepieciešams laiks, lai sagatavotu dokumentus.

Saistībā ar ārkārtas situācijas izsludināšanu no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem būšot nepieciešams novirzīt aptuveni 100 000 eiro.

Ārkārtas situācijas zona ir plašāka nekā karantīnas zona, jo ārkārtas zonā ietverta ne tikai skartās, bet arī apdraudētās teritorijas pierobežā. Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Iepriekšējā ārkārtas situācija saistībā ar ĀCM tika izsludināta 2014.gada 1.jūlijā, kad Latvijā pirmo reizi tika konstatēta šī sērga. Toreiz ārkārtas situācija tika izsludināta uz trim mēnešiem Latgalē - apmēram 5000 kvadrātkilometru platībā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis šogad pirmo ĀCM uzliesmojums mājas cūkām - slimība skārusi cūku novietni "Rukas" Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku ganāmpulku.

Noteikta arī karantīna - aizsardzības zona triju kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Cūku audzēšanas kompleksa apsaimniekotājs ir SIA "Ancers", liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Tajā teikts, ka "Ancers" šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības "Krimulda" bāzes. Uzņēmumam esot divi cūku audzēšanas kompleksi - viens Krimuldas pagastā sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums esot 8500 dzīvnieku.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Ancers" dibināts 1994.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 2 588 384 eiro, bet peļņa 254 524 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dace Kalvāne.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22.septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā slimība tika konstatēta trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

ĀCM turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad vīruss konstatēts 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!