Foto: F64
Sākumdeklarēšanas ieviešana uzņēmējiem, iespēja legalizēt nedeklarēto līdzekļu uzkrājumus uzņēmumiem, nomaksājot noteiktu nodokli, un soda naudas un nokavējuma naudas dzēšana, ja samaksā pamatparādu – šādus un citus ierosinājumus Finanšu ministrija piedāvā "ēnu ekonomikas" apkarošanas plānā.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Māriņš Bičevskis skaidroja, ka šī plāna mērķis ir, pirmkārt, nodrošināt, ka izdevīgāk ir nodarboties ar legālu uzņēmējdarbību nekā iesaistīties "ēnu ekonomikā", kā arī sekmēt nodokļu ieņēmumu pieaugumu, ļaujot nepalielināt nodokļu slogu.

Tādējādi nepieaugs spiediens uz uzņēmējiem, bet valsts ieņēmumi no nodokļiem pieaugtu.

Valsts sekretārs skaidroja, ka "ēnu ekonomikas" mazināšanas plāns paredz vienkāršot administratīvās prasības un noteikt mazāku valsts kontroli tiem uzņēmumiem, kas darbojas godīgi.

Toties tiem, kas izvairās no nodokļu maksāšanas Bičevskis sola tieši pretējo - lielāku kontroli, ierobežotu pieeju valsts pakalpojumiem un struktūrfondu resursiem.

Viņš sacīja – ja uzņēmējs jau iepriekš būs apliecinājis savu uzticamību un nodrošinās labu reputāciju, no viņa valsts iepirkumu procedūrās vai fondu apguves laikā neprasīs papildus apliecinājumus. Tāpat arī muitas jomā – jo uzticamāks uzņēmējs, jo lielāki atvieglojumi – tieši pēc šādiem principiem turpmāk plāno strādāt valsts pārvalde, norādīja Bičevskis.

Valsts arī grasoties nākt pretī īslaicīgās grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem, kā arī tiem, kas pieļāvuši kādu nejaušu kļūdu, iesniedzot deklarācijas vai citus dokumentus.

Grūtībās nonākušajiem plānots vienreizējs pasākums – soda naudas un nokavējuma naudas dzēšana tiem, kas līdz noteiktam laikam samaksās nodokļu pamatparādu. Tāpat arī iecerēta nokavējuma naudas atcelšana uz laiku, kad nodokļu samaksas termiņu pagarina vai sadala daļās.

Savukārt kļūdas pieļāvušajiem Bičevskis solīja pretimnākošāku valsts institūciju attieksmi, uz cilvēcīgām kļūdām nereaģējot ar asu sistēmas atbildi.

Lai to visu paveiktu, sekmēs arī kontroles iestāžu ciešāku sadarbību, lai novērstu situāciju, kad pie uzņēmējiem cits pēc cita ierodas dažādi valsts kontrolētāji.

Līdz 2011. gadam ir jāiesniedz priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos, lai ieviestu uzņēmēju sākumdeklarēšanos un nedeklarēto līdzekļu legalizēšanas iespēju uzņēmumiem. Pagaidām nav zināms, uz ko tas attieksies un kāds būs ieviešanas mehānisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!