Lai varētu pieņemt datos pamatotus lēmumus par efektīvu rīcībpolitiku Latvijas virzībai uz oglekļa neitralitāti, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) zinātnieki izveidojuši enerģētikas un klimata modelēšanas rīku kopumu, informēja RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja Lāsma Vaivare.

Rīks ir brīvi pieejams tiešsaistē gan politikas veidotājiem, gan jebkuram citam interesentam. Mainot parametrus un to vērtības, izstrādātais modelis novērtē politikas rīku ietekmi uz kumulatīvo enerģijas ietaupījumu un atjaunojamo energoresursu īpatsvaru, skaidroja RTU VASSI profesore Andra Blumberga. Kā piemērus viņa minēja nodokļu izmaiņu, subsīdiju, Eiropas Savienības fondu finansējuma apjoma ietekmi.

Kā norādīja Blumberga, vienlaikus ar šo rīku projektā "Enerģētikas un klimata modelēšana virzībā uz oglekļa neitralitāti" RTU VASSI zinātnieki sadarbībā ar partneriem no Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Latvijas Universitātes ir izstrādājuši arī modelēšanas rīku, kas piedāvā atrast optimālo izmaksu risinājumu. Abi rīki ir veidoti, balstoties liela apjoma datos par dažādu tautsaimniecības sektoru energoefektivitātes izvērtēšanu, tehnoloģiskajiem risinājumiem, Latvijas atjaunojamo energoresursu ražošanas un izmantošanas ekonomisko potenciālu.

Ar rīku palīdzību plānots izvērtēt un izstrādāt detalizētu rīcībpolitiku klimata mērķu sasniegšanai 2030. gadā un 2050. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!