Foto: Publicitātes foto

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide 2016.gadā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 4,9% salīdzinājumā ar 2015.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bijis par 5%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,4%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kritums par 0,3%.

2016.gada decembrī, salīdzinot ar 2015.gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 11,5%. Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā par 11,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 16,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 10,8%.

Rūpniecības produkcijas apmērs pērn decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri pieauga vairumā apstrādes rūpniecības nozaru, tajā skaitā pēc īpatsvara lielākajās - gatavo metālizstrādājumu ražošanā (par 19%), koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 8,9%) un pārtikas produktu ražošanā (par 1,9%).

Lielākais izlaides kāpums otro mēnesi pēc kārtas bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju ražošanas nozarēs: automobiļu detaļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (par 49,8%), elektrisko iekārtu ražošanā (par 37,1%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 16,9%), kā arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 13,1%). Būtisks produkcijas izlaides pieaugums bija arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā.

Apstrādes rūpniecības uzņēmumu sniegtā informācija liecina, ka ražošanas apmēra pieaugumu būtiski ietekmēja produkcijas eksporta kāpums - par 10,8%, no tā uz eiro zonu - par 26,1%. Ārējos tirgos pārdots divas trešdaļas no kopējās saražotās apstrādes rūpniecības produkcijas.

2016.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 0,2%, tajā skaitā kāpums apstrādes rūpniecībā bija par 1,8%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 5,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 6,3%.

Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka 2016.gadā salīdzinājumā ar 2015.gadu apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, faktiskajās cenās pieauga par 1,5%, un to ietekmēja kāpums eksportā - par 3,4%, savukārt vietējā tirgū bija kritums par 0,3%.

Pērn decembrī, salīdzinot ar 2015. gada decembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, pieauga par 5,8%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 1,8% un eksportā - par 10,8%.

2016.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 0,3%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 1,7%, bet eksportā bija pieaugums par 1,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!