Foto: LETA

Šā gada jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 0,7%, bet eksportētajai - par 2,3%.

Ietekmīgākie cenu pieaugumi gada griezumā bija pārtikas produktu ražošanā - par 3,7%, koksnes un koka izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā - par 2,4%, un metālu ražošanā - par 5,7%.

Lielāko pazeminošo ietekmi atstāja cenu samazinājums datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 22,6%, un atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē - par 7,2%.

Šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,1%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas jūlijā palielinājās par 0,3%, bet eksportētajai produkcijai tās samazinājās par 0,5%.

Būtiskākais cenu pieaugums jūlijā bija koksnes un koka izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā - par 0,7%, pārtikas produktu ražošanā - par 0,5%, un elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā - par 0,3%.

Lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 22,7%, un atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā;, kā arī materiālu pārstrādē - par 1,3%.

Jau vēstīts, ka jūnijā salīdzinājumā ar maiju ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,1%, savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!