Foto: Publicitātes foto

Jūnijā salīdzinājumā ar maiju ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,1%, savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā vietējā tirgū ražotāju cenas samazinājās par 0,4%, bet eksportētajai produkcijai palielinājās par 0,6%.

Nozīmīgākais cenu kāpums galvenokārt siltumenerģijas realizācijas cenas pieauguma dēļ bija elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1,6%) un gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnas un iekārtas) ražošanā (par 0,5%). Lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,2%), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 1%) un atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē (par 1,2%).

Šogad jūnijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju  kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,1%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 1,1%, bet eksportētajai - par 3,1%. Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija pārtikas produktu ražošanā (par 3,3%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 2,2%) un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 2,9%). Lielāko pazeminošo ietekmi atstāja cenu samazinājums atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē (par 7,5%).

Jau vēstīts, ka šogad maijā, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, ražotāju cenu līmenis palielinājās par 2,2%. Maijā, salīdzinot ar aprīli,  kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3%.

2012.gadā salīdzinājumā ar 2011.gada vidējo līmeni ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājās par 3,7%.

Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieauga par 5,2%, bet eksportētajai produkcijai - par 1,8%.  Vislielākie cenu kāpumi bija vērojami datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 12,5%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 9,6%), ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (par 7,8%), citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 6,2%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!