Ministru kabinets ceturtdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu sabiedriskajiem ēdinātājiem ļaut pakalpojumus vakcinētām personām un personām, kuras var uzrādīt negatīva Covid-19 testa sertifikātu, kā arī šīs personas pavadošajiem bērniem līdz 11 gadu (ieskaitot) vecumam bez testiem. Izmaiņas stāsies spēkā 15. jūnijā.

Sākoties gada siltajai sezonai, būtiski pieaug iedzīvotāju mobilitāte, tiecoties pavadīt laiku ārtelpās. Iepriekšējo lēmumu rezultātā epidemioloģiskā situācija nav pasliktinājusies un var novērot saslimstības rādītāju strauju kritumu, savukārt, iedzīvotāju attieksme un psihoemocionālais stāvoklis ir būtiski uzlabojies, skaidro EM. Papildus uzsverama sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju un nozari pārstāvošo profesionālo asociāciju iesaiste un atbildīgā attieksme.

Šobrīd sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts ēdienu izsniegt līdzņemšanai vai ēst ārtelpā. Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai valstī un ņemot vērā, ka būtiskai daļai sabiedriskās ēdināšanas vietu nav ārtelpas vai to kapacitāte nav pietiekama ekonomiski pamatotai darbības atsākšanai, kā arī, laikapstākļi ne vienmēr paredz komfortablu iespēju atrasties terasē, ir nepieciešams nodrošināt atpūtas iespējas iekštelpās, norāda ministrija.

Jaunie grozījumi paredz, ka sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus vietās drīkst izsniegt ēdienu līdzņemšanai, kā arī atļauts sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus iekštelpās, ja tiek nodrošinātas stingras epidemioloģiskās drošības prasības.

Tās paredz atļaut sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu iekštelpās (līdz 4 pilngadīgām personām pie viena galdiņa, neskaitot bērnus, no ne vairāk kā divām mājsaimniecībām (ne vairāk kā kopā 10 personas); nodrošināt vismaz 2 metru attālumu starp pie dažādiem galdiņiem sēdošām personām; galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam izsniegt individuāli; pēc katras ēdienreizes (katra apmeklētāja) galdiņus dezinficēt; nodrošināt regulāru telpu ventilāciju vai dabīgu vēdināšanu; ieviest drošas ēdināšanas protokolu; lietot sejas un deguna aizsegus, izņemot laika posmu, kad personas atrodas pie galdiņa).

Papildus, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem jānosaka atbildīgā persona, kas organizē un uzrauga epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā. Šī persona atrodas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā; pēc uzraudzības un kontroles iestādes amatpersonas pieprasījuma sniedz nepieciešamo informāciju par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā; objektīvi pārbaudāmā veidā identificē un norāda kontroles laikā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā esošo apmeklētāju skaitu.

Apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) ir jāizvieto skaidri salasāma publiski pieejama informācija, tai skaitā svešvalodā, par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, par epidemioloģiskās drošības atbildīgo personu (kontakttālrunis), kā arī policijas palīdzības tiešais tālruņa numurs "110".

Lai novērstu ilglaicīgu personu pulcēšanos sabiedriskās ēdināšanas vietās, joprojām tiek saglabāts darba laika ierobežojums - sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu klātienē uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00. Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc plkst. 24.00 drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!