Foto: Pixabay

AS "Sadales tīkls" (ST), izmantojot mājsaimniecībās uzstādītos viedos skaitītājus, attālināti konstatējis, ka no saules paneļiem kopējā sistēmā tiek ielaists ievērojami vairāk elektrības nekā norādīts pieteikumā, vēstīja TV3 Ziņas.

Viedie skaitītāji arī liecina, ka kopējā tīklā no saules paneļiem ielaistā elektrība krietni pārsniedz mikroģenerācijai atļautos 11,1 kW griestus.

Vēršoties pie privātmāju īpašniekiem, ST saņem noliedzošas atbildes. Saules paneļu īpašnieki uzņēmumam skaidrojot, ka uzticējušies paneļu tirgotāju ieteikumiem un montētāju veiktajiem iestatījumiem invertorā, vēsta raidījums.

AS "Sadales tīkls" korporatīvo klientu attiecību vadītājam Jurģim Vinniņam ir aizdomas, ka saules paneļu iekārtu tirgū notiek cilvēku lētticības izmantošana. Viņa ieskatā, saules paneļu licēji nāk ar savu iniciatīvu uzlikt jaudīgākas sistēmas, lai nopelnītu vairāk naudas.

"Tas mums liek domāt, ka saruna starp saules paneļu licējiem un klientu ne vienmēr ir godīga. Visticamāk, mums nāksies doties pārbaudes reidos pa mājām," raidījumam atzina Vinniņš. Vispirms uzņēmums plānojot doties pie tiem paneļu īpašniekiem, kuri sistēmā ielaiž lielāku jaudu nekā sākotnēji paredzēts. Pēc tam uzņēmums izlases reidos došoties arī pie viesiem pārējiem saules paneļu īpašniekiem.

"Sadales tīkla" speciālisti šādos reidos galvenokārt pārbaudītu invertoru – iekārtu, kas saules paneļu saražoto elektrību ielaiž kopējā tīklā. Šobrīd uzņēmumam nākoties paļauties uz cilvēku godaprātu jautājumā par to, kāda tipa invertors uzstādīts un vai tas ir sertificēts. Fotogrāfija ar iekārtu netiek prasīta. Varot būt situācijas, ka dokumentos norādīts sertificēts invertors, bet patiesībā tas tāds nav.

"Sadales tīkla" speciālistiem, uzturoties saules paneļu forumos internetā, radušās aizdomas, ka sertificēti būvspeciālisti, elektriķi pārdod savu parakstu uz dokumentiem, lai legalizētu pašdarbnieciski uzstādītas saules paneļu sistēmas. Patiesībā sertificētie speciālisti nepiedalās sistēmas izveidē privātmājām.

Tiesa gan, neviens šāds gadījums realitātē nav konstatēts.

Arī Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas vadītājs Edgars Bergholcs norāda, ka saules paneļu tirgū sāk parādīties negodprātīgi tirgotāji un montieri. Novērots liels skaits komersantu, kas tirgo apšaubāmas kvalitātes, Eiropas Savienībā nesertificētas saules paneļu sistēmas.

"Pēkšņi ir simtiem kompāniju. Ir bardaks abnormālākais. Neviens vairs nespēj izkontrolēt, kas ko ved iekšā, kas ko liek uz māju jumtiem. Tas ir kā 2007. gadā pirms krīzes, kad visi pēkšņi bija celtnieki. Tagad bruģa licējs nu ir saules paneļa licējs. Tas ir absurds," TV3 ziņām situāciju raksturoja Bergholcs.

Latvijas Vides investīciju fondā (LVIF), kas atbildīgas par mājsaimniecībām piešķiramā valsts līdzfinansējuma izlietošanu saules paneļu iegādei, stāsta, ka valsti patiesībā nemaz neinteresējot, kādas kvalitātes saules paneļus mājsaimniecības par valsts līdzfinansējumu uzstāda un cik pieredzējuši ir montieri. Ja vēlāk konstatēs, ka uzstādītas pat Eiropas Savienībā nesertificētas saules paneļu sistēmas, privātmājas īpašniekam neliks atmaksāt valsts līdzfinansējumu. Valsts naudu prasīšot atdot atpakaļ tikai tad, ja piecu gadu laikā paneļi pilnībā pārtrauks darbību, tos demontēs, pārdos, vai ja piecu gadu laikā māju pārdos un jaunais īpašnieks nepārslēgs līgumu ar LVIF līgumu.

Latvijas Vides investīciju fondā līdz šim neesot saņemtas sūdzības par konkrētiem saules paneļu tirgotājiem un uzstādītājiem, pauda Latvijas Vides investīciju fonda Finanšu vadītājs Gints Kārkliņš: "Ja mums būs indikācijas, sūdzības par kādu komersantu, kas negodprātīgi izmanto šo programmu, mēs par to ziņosim publiski. Kamēr tas ir tikai baumu līmenī, mums nav pamata šādu informāciju publicēt."

Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas vadītājs Bergholcs uzskata, ka valstij jāveido saules paneļu drošticamo tirgotāju un montieru saraksts. Priekšlikums ir saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, taču tur to tālāk nevirzīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!