Foto: Publicitātes attēli

2022. gadā elektroenerģijas sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" strādājis ar 301,19 miljonu eiro apgrozījumu (par 3,3 miljoniem eiro mazāk nekā 2021. gadā), pārskata gadu noslēdzot ar 20,4 miljonu eiro zaudējumiem, informē "Lursoft Klientu portfelis". Iepriekš ar zaudējumiem pēdējo reizi uzņēmums strādājis 2015. gadā.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS "Sadales tīkls" skaidro, ka negatīvu ietekmi atstājis vidējās elektroenerģijas zudumu cenas pieaugums par 117%, kas palielinājās līdz ar elektroenerģijas cenu kāpumu Nord Pool biržā, sadales pakalpojuma ieņēmumu samazinājums par 1,9%, ko radīja elektroenerģijas patēriņa samazinājums, kā arī kopējās inflācijas pieaugums izejvielām un pakalpojumiem, kas nepieciešami elektrotīkla uzturēšanai.

2022. gadā sadalītās elektroenerģijas apjoms sasniedza 6241 GWh un, salīdzinot ar 2021. gadu, sadalītais elektroenerģijas apjoms ir mazāks par 3,5%. "Apjoma kritumu ietekmēja augstā elektroenerģijas cena un pieejamais valsts atbalsts atjaunīgo energoresursu attīstībai, kas rosināja taupīt energoresursus un iesaistīties elektroenerģijas ražošanā," teikts AS "Sadales tīkls" vadības ziņojumā.

Uzņēmums norādījis, ka pērn elektroenerģijas patēriņš pieaudzis nerūpniecības objektu segmentā (biroji, kultūras, sporta centri, viesnīcas u.c.) par 1,2%, ko galvenokārt ietekmējusi Covid-19 ierobežojumu atcelšana. Mājsaimniecību segmentā elektroenerģijas patēriņa kritums veidoja 6,7%, lauksaimniecības objektiem par 5,8%, pārējiem objektiem – par 5,5%, rūpniecības sektoram par 4,9%, bet tirdzniecības un ēdināšanas sektoros kritums bija 0,5%.

2022. gadā AS "Sadales tīkls" darbinieku skaits sarucis līdz 1665 (gadu iepriekš – 1784). Pērn uzņēmums nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājis 47,78 miljonus eiro, tostarp 14,86 miljonus eiro valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 7,67 miljonus eiro iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!