Foto: F64

Elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" gada beigās plāno iesniegt jaunu sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, lai to palielinātu, trešdien žurnālistiem atklāja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Tarifa paaugstināšana esot nepieciešama, lai gūtu līdzekļus nepieciešamajām investīcijām.

Pašlaik notiekot aktīvs darbs pie attīstības plāna, kura izstrādē plānots noteikt, kādas investīcijas kurā brīdī un kur ir jāveic, kā samazināt elektroenerģijas zudumus un izdevumus. Atkarībā no attīstības plāna būs iespējams pateikt, cik lielas investīcijas būs nepieciešamas, un uzņēmums attiecīgi vērsīsies pie sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas.

Kā norādīts Ekonomikas ministrijas (EM) informācijā, pašlaik tīkla pakalpojumi elektroenerģijas kopējā cenā mājsaimniecībām veido 3,96 santīmus.

Nākamā gada 1.aprīlī plānots atvērt elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām. Pēc EM aplēsēm, elektroenerģijas cena brīvajā tirgū no pašreizējiem 10,65 santīmiem par kilovatstundu, ar jau minētajām tīkla pakalpojuma izmaksām, varētu būt vismaz aptuveni 11,3 santīmi par kilovatstundu. Ja tiks paaugstināts AS "Sadales tīkls" pakalpojuma tarifs, šī cena būs augstāka.

Kā apgalvoja EM valsts sekretārs Juris Pūce, "Sadales tīkla" pakalpojumu tarifa izmaiņas dažādiem patērētājiem varētu būt dažādas - vieniem tās varētu kļūt dārgāks, citiem būšot gluži pretēji. Pašlaik amatpersonas neprognozē, kāds varētu būt elektroenerģijas cenas pieaugums.

Pūce uzsvēra, ka, neraugoties uz to, vai mājsaimniecības elektroenerģiju pirks brīvajā tirgū vai nē, elektroenerģijas cena nākamgad pieaugs. Arī saglabājot regulēto cenu, tā, visticamāk, pieaugtu līdz jau minētajiem aptuveni 11,3 santīmiem par kilovatstundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!