Foto: Publicitātes foto

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē apstiprināja valdības lēmumu paplašināt teritoriju, kur izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēri.

Valdība šonedēļ nolēma, ka Āfrikas cūku mēra ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju. Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas ierosinājumu izsludināt ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošo novadu teritorijās.

Ārkārtas situācija izsludināta Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Iepriekš ārkārtas situācija jau bija noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus. PVD arī jāsniedz informācija iedzīvotājiem un pašvaldības iestādēm par paredzētajiem ierobežojumiem un veicamajiem Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem noteiktās teritorijās.

Jau ziņots, ka pirmais Āfrikas cūku mēra gadījums Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas, tādēļ 2.jūlijā valdība izsludināja ārkārtas situāciju Latgales pierobežas rajonos. Savukārt 11. un 12.jūlijā slimība tika konstatēta vēl divās piemājas saimniecībās ar zemu biodrošības līmeni, tāpēc 15.jūlijā Ministru kabinets slimības izplatīšanās ierobežošanai noteica stingrus nosacījumus cūku novietnēm un pasākumus, kas veicami, ja šos nosacījumus cūku īpašnieki nevar īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!