Foto: Saeimas administrācija

Saeimas vairākums ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par tā dēvēto Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu.

Likumprojektu par Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā atbalstīja nepieciešamais divu trešdaļu deputātu vairākums – 68 no 97 klātesošajiem deputātiem.

Likumprojektu atbalstīja visi klātesošie koalīcijas deputāti, kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti. Pret balsoja teju visi "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāti, bet trīs šīs frakcijas deputāti balsojumā nepiedalījās.

Saeima otrajā un galīgajā lasījumā šo likumprojektu turpinās vērtēt jau 31.maijā.
Ministru kabinets likumprojektu par ES fiskālās disciplīnas līgumu atbalstīja jau 28.februārī un 2.martā to Briselē kopā ar citu ES valstu līderiem parakstīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Līgumu parakstījušās valstis apņēmušās pakāpeniski samazināt budžeta deficītu, veidot sabalansētu budžetu un tiekties uz budžetu ar pārpalikumu. Līguma mērķis ir noteikt stingrāku fiskālo disciplīnu eirozonā, kas kalpos par pamatu tās stabilitātes nodrošināšanai nākotnē.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eirozonas dalībvalstis, kas ieplānots līdz 2013.gada 1.janvārim.

Šim līgumam nepievienosies Lielbritānija un Čehija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!