Foto: Shutterstock

Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz stiprināt obligātā iepirkuma komponenšu (OIK) mehānisma uzraudzības kontroli, novērst pārkompensāciju, kā arī anulēt atļaujas komersantiem, kuri krāpjas vai nepilda atbalsta nosacījumus.

Kā skaidrots anotācijā, likumprojekta mērķis ir nodrošināt valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājiem tiesisku, efektīvu un mērķtiecīgu izlietojumu.

Grozījumi paredz četrus risinājumus. Pirmais paredz likuma līmenī nostiprināt Ekonomikas ministrijas (EM) pienākumu nodrošināt OIK mehānisma kontroli. Tas ietver pienākumu pārbaudīt, vai OIK atbalsta programmas saņēmēji pēc būtības atbilst OIK atbalsta saņemšanas kritērijiem. Tāpat paredzēts noteikt, ka EM ir pienākums organizēt OIK saņēmēju regulāras pārbaudes klātienē.

Otrs risinājums paredz, ka likuma līmenī tiek noteikts EM pienākums anulēt OIK saņemšanas tiesības ražotājiem, kas neatbilst vai pārkāpj OIK atbalsta mehānisma noteikumus. "Nav pieļaujama izveidojusies situācija, kurā elektroenerģijas galalietotāji vairākus mēnešus un gadus turpina subsidēt neefektīvu elektroenerģijas ražošanu un komersantus, kas saņem OIK maksājumus, pārkāpjot OIK saņemšanas noteikumus," uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Trešais risinājums paredz EM pienākumu novērst atbalsta saņēmēju pārkompensāciju, lai nodrošinātu elektroenerģijas cenu galapatērētājiem pamatotību un novērstu pārmērīgas ražotāju kompensācijas risku.

Savukārt ceturtais risinājums paredz likuma līmenī "koģenerācijas elektrostacijas", "lietderīgas siltumenerģijas" un "kopējā elektrostacijas lietderības koeficienta" pamatdefinīcijas, lai novērstu OIK atbalsta nelietderīgu izmantošanu.

Par grozījumiem Saeimai bus jālemj vēl divos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!