Foto: LETA

Latvijas dabasgāzes tirgus atvēršanas pirmais posms – "Latvijas Gāzes" sadalīšana - netiks īstenots līdz šā gada beigām, kā to pērnā gada nogalē lēma valdība. Saeimas Tautsaimniecības komisija, skatot likumprojektu otrajā lasījumā, ceturtdien lēma, ka sadalīšana būs jāveic līdz 2017.gada 3. aprīlim.

Iepriekš "Latvijas Gāzes" vadītājs Adrians Dāvis šīs komisijas deputātiem uzsvēra - ja parlaments pieņems Ekonomikas ministrijas (EM) virzītos Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz sadales sistēmu operatora nodalīšanu jau šogad, "Latvijas Gāzes" akcionāri vērsīsies starptautiskajā šķīrējtiesā.

Par grozījumiem otrajā un trešajā lasījumā gan vēl jābalso Saeimai.

Kā informē parlamenta Preses dienests, saskaņā ar komisijas lemto gāzes tirgus atvēršana notiks pakāpeniski. Vispirms notiks uzņēmuma "Latvijas Gāze" grāmatvedības nodalīšana pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat paredzēts gāzes sistēmas operatora pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu un atklātu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Savukārt "Latvijas Gāzes" sadalīšana plānota līdz 2017.gada 3.aprīlim.

"Ir svarīgi sakārtot likumus, lai līdz ar Latvijas Gāzes privatizācijas līguma termiņa beigām būtu radīti visi priekšnosacījumi gāzes tirgus atvēršanai un jaunu dalībnieku ienākšanai šajā tirgū. Pašlaik ir pievērsta liela uzmanība, lai likuma jaunā redakcija atbilstu Eiropas Savienības prasībām un konkrētajai direktīvai," norāda komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP).

Tāpat grozījumi paredz dabasgāzes apgādē aizliegt šķērssubsīdijas, kas ir darbības, ko dabasgāzes apgādes komersants veic, pārvietodams izmaksas vai citas saistības starp dabasgāzes ražošanu, iepirkšanu, sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumu, uzglabāšanu vai dabasgāzes tirdzniecību un pārvadi, sadali vai cita veida komercdarbību.

Līdz ar grozījumiem likums tiks papildināts arī ar jaunu nodaļu, kas noteiks Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tiesības sodīt gāzes sistēmas operatoru par likumā noteikto prasību neievērošanu, piemēram, pakalpojumu sniegšanu bez licences.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums – akciju sabiedrība "Latvijas Gāze", kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Mūsu valsts dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, bet ne ar citām ES dalībvalstīm, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs – Krievija. Šī gada 4.aprīlī Latvija saskaņā ar ES direktīvu zaudēs "jauna" gāzes tirgus statusu, iepriekš norādīja likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā.

Dāvis iepriekš sacīja, ka dabasgāzes tirgus liberalizācijas pirmajā fāzē iecerētās darbības esot pretrunā ar 1990.gadu vidū noslēgto "Latvijas Gāzes" privatizācijas līgumu un citiem noteikumiem. "Latvijas Gāzes" juriste savukārt skaidro, ka šī pretruna izriet no tā, ka privatizācijas pamatnoteikumos ir sacīts, ka privatizācijas mērķis ir saglabāt "Latvijas Gāzi" kā vienotu veselumu. "Latvijas Gāzes" pārstāvji uzstāj, ka EM prasītā sadales operatora nodalīšana ir jāatliek vismaz līdz 2017.gadam, kad beidzas privatizācijas līgums.

Savulaik Saeima  jau nolēma atlikt dabasgāzes tirgus atvēršanu. Pērnā gada beigās valdība pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, tagad tie tiek skatīti parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!