Saeima trešdien galīgajā lasījumā pieņēma 2000.gada valsts budžetu, kurš paredz kopbudžeta fiskālo deficītu 2% apjomā no iekšzemes kopprodukta.
Nākamā gada valsts budžeta kopējie ieņēmumi būs 1,3 miljardi latu, bet izdevumi - 1,4 miljardi latu. Valsts budžeta finansiālais deficīts plānots 66 miljonu latu apjomā, bet fiskālais deficīts - 80,4 miljonu latu apjomā.

Deficīts budžetā ir paredzēts, jo šogad Krievijas krīzes ietekmē ir samazinājušies nodokļu maksājumi un budžeta deficīts pārsniedz 4% no iekšzemes kopprodukta. Valdība atzinusi, ka jau nākamajā gadā pilnībā izvairītīs no deficīta neizdosies, taču nākotnē atkal iecerēts pieņemt bezdeficīta budžetus.

Budžetā noteiktās svarīgākās jomas ir izglītība, aizsardzība un integrācija Eiropas Savienībā. Tāpat nākamā gada valsts budžetam ir jāveicina tautsaimniecības attīstība.

Noteikts, ka valdība 2000.gadā valsts parāda saistību izpildei neparedzētu apstākļu gadījumā var rīkoties ar 12,5 miljonus latu lielu naudas summu.

Tāpat noteikts, ka Valsts īpašuma privatizācijas fondā iemaksātos līdzekļus valdības noteiktajā apjomā ieskaita Valsts kasē valsts parāda nomaksai un pārfinansēšanai.

Nākamā gada valsts budžetā noteikts, ka 71,6% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem tiek ieskaitīti pilsētu un pagastu pašvaldību budžetos, taču šī summa nedrīkst būt mazāka par 186,9 miljoniem latu.

Savukārt Labklājības ministrijas valsts speciālajā veselības aprūpes budžetā jāieskaita 28,4% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem. Taču šī summa nedrīkst būt mazāka par 74,1 miljonu latu.

Vēl budžetā noteikts, ja tiek konstatēts, ka ministrijas un citas centrālās valsts iestādes budžeta līdzekļus izmanto nelietderīgi, finansu ministrs var ierosināt samazināt līdzekļu piešķiršanu šīm iestādēm līdz budžeta garozījumu veikšanai.

Šajā gadījumā valdība pieņem lēmumu par piešķiramo līdzekļu apjoma samazināšanu un nepieciešamajiem pasākumiem, kas jāveic, lai uzlabotu attiecīgās valsts institūcijas darbu.

Tāpat Saeima, pieņemot 2000.gada valsts budžetu, nolēma dzēst Latvijas Nacionālās operas nodokļu parādus, kas bija izveidojušies līdz 1999.gada 23.novembrim.

Nākamā gada valsts budžeta likums stāsies spēkā 2000.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!