Foto: LETA

Iespējams, būtu racionāli uzdot AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) izpētīt iespēju iesaistīties otrās paaudzes biodegvielas ražošanā, šādu ierosinājumu šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē izteica deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS).

Viņš vērtēja, vai nav racionālāk apvienot biomasas resursa izmantošanu vienās rokās, proti, LVM. Līdaka sprieda, ka vajadzētu nevis plānot atbalsta mehānismus, bet dot uzdevumu LVM izpētīt šo ceļu un peļņu novirzīt otrās paaudzes biodegvielas attīstībai.

Pēc deputāta domām, tas būtu saprātīgākais, jo, ņemot vērā resursa apmēru, "prasoties", lai to izmantotu LVM.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka šajā domā ir "liels racionāls grauds" un "mūsu loģika un analīze ir līdzīga". Ministrs atminējās, ka LVM to ir pētījuši un ir iemesls domāt, ka šajā ziņā varētu būt kāda virzība.

Līdaka vērtēja, ka LVM peļņu patlaban novirza budžeta lāpīšanai, bet, ja uzņēmums ķertos pie ražotnes izveides, valsts būtu ieguvēja.

Pavļuts gan uzsvēra, ka šādiem pasākumiem jānotiek tādā veidā, lai nekropļo tirgu.

Saeimas deputāts Klāvs Olšteins, atsaucoties uz pieredzi citās valstīs, teica, ka zinātne aktīvi strādā pie otrās paaudzes biodegvielas jautājuma, bet līdz tam, lai tas būtu rentabli, vēl nav izdevies nonākt, tehnoloģija nav sasniegusi nepieciešamo līmeni.

Pavļuts vērtēja, ka valsts varētu spēlēt lielāku lomu eksperimentālu uzņēmumu tapšanā. Arī ar AS "Latvenergo" vadību esot runāts par to, ka uzņēmumam varētu būt daudz lielāka loma, strādājot ar pētniekiem, pasūtot vairāk pētniecības projektu, veidojot eksperimentālas iestrādnes. Viņa vērtējumā tā varētu būt nākotnes attīstības perspektīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!