Foto: Pixabay
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien pauda atbalstu ierosinājumam, ka sabiedriskā ēdināšana āra terasēs varētu atsākt darbu nākošnedēļ.

Komisijas sēdē deputāti diskutēja par Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajiem priekšlikumiem sabiedriskās ēdināšanas atsākšanai ārtelpās. Tostarp rosināts, ka ārtelpās pie viena galda varētu atrasties četras personas no divām mājsaimniecībām, starp galdiņiem tiktu nodrošināta divu metru distance un papildus nodrošināta arī pastiprināta virsmu un piederumu dezinfekcija.

EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko norādīja, ka, ļaujot darbu atsākt āra terasēm, cilvēku pulcēšanās noritētu kontrolēti, it īpaši tuvojoties siltajam laikam.

Vaicāts, kad un pie kādiem apstākļiem sabiedriskā ēdināšana ārtelpās tiktu atsākta, Aleksejenko sacīja, ka "pēc iespējas ātrāk", piebilstot, ka esošajos noteikumos paredzēts ēdināšanu atsākt pie 14 dienu kumulatīvā Covid-19 gadījumu skaita 320 uz 100 000 iedzīvotājiem, taču EM vēlas panākt, ka " terases un svaigais gaiss ir vaļā jau tagad, cik vien drīz iespējams".

Deputāts Ivars Zariņš (S) norādīja, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atbalstīti EM sagatavotie ieteikumi Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanai sabiedriskajai ēdināšanai. Vienlaikus Zariņš piebilda, ka patlaban Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā turpinās diskusijas par konkrētu datumu maija sākumā, kad ēdināšanu atsākt.

Saeimas Tautsaimniecības komisija lēma sagatavot atbalsta vēstuli Ministru kabinetam par ēdināšanas atsākšanu ārtelpās.

Savukārt diskusijās par āra tirdzniecību, EM aicināja turpināt ārā tirdzniecības norisi organizēt saskaņā ar drošas tirdzniecības protokolu. Tostarp tirdzniecības organizatoram būtu jāseko līdz visu epidemioloģisko noteikumu. ievērošanai - jānovērš drūzmēšanās risks, jānodrošina distance starp tirdzniecības vietām divu metru attālumā, jānosaka atbildīgā persona, kas seko līdz visu procesu ievērošanai. Tāpat EM rosināja turpināt tirdzniecību ierobežot līdz 20 tirgotājiem ārtelpās un, paralēli tirdzniecības norisei, nerīkot izklaides pasākumus.

Uz komisijas sēdes dalībnieku jautājumiem par to, vai ministrijā tiek gatavoti priekšlikumi tirgotāju skaita palielināšanai vai ierobežojumu atcelšanai ārtelpās, EM norādīja, ka ministrijas interesēs ir tirdzniecību ierobežot pēc iespējas mazāk, taču par tirgotāju skaita palielināšanu vai ierobežojumu atcelšanu konkrētu atbildi nesniedza.

Komisijā lēma sekot līdz jautājumu attīstības gaitai saistībā ar āra tirdzniecību, un aicināja gan EM, gan Latvijas Tirgotāju asociāciju informēt komisiju par procesa tālāko virzību.

Kā ziņots, Ministru kabinets aprīļa sākumā vienojās par kritērijiem ierobežojumu mīkstināšanai sabiedriskās ēdināšanas nozarē. Regulējums paredz, ka gadījumā, ja divas nedēļas 14 dienu kumulatīvā Covid-19 saslimšana uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 320, varētu tikt organizēta sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšana ārtelpās, apkalpojot līdz četrām personām pie viena galdiņa, neskaitot bērnus, no ne vairāk kā divām mājsaimniecībām. Vienlaikus būs jāievēro vismaz divu metru distance starp galdiņiem.

Trešdien 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas uz 100 000 iedzīvotāju rādītājs sasniedza 419,9.

Operatīvās vadības grupa neieteica otrdien valdībai diskusijām piedāvātos priekšlikumus atļaut ārā nodrošināt sabiedrisko ēdināšanu. Ministru kabinets nolēma, ka par ierobežojumu pārskatīšanu diskutēs pēc divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!