Foto: LETA
"BaltCap" Infrastruktūras fonds sāk 42 miljonu eiro vērta vēja parka projekta būvniecību, kurā tiks uzstādītas sešas vēja turbīnas ar kopējo jaudu 30 MW.

Vēja parks atradīsies pilsētā Žvirgždaičiai, Šaķu rajonā Lietuvā. Projektu finansē “BaltCap” Infrastruktūras fonds, ieguldot 15 miljonus eiro, un “Luminor” banka Lietuvā, piešķirot finansējumu 27 miljonu eiro apmērā.

Projektu īsteno “Žvirgždaičių energija”, kas ir “BaltCap” Infrastruktūras fonda pārvaldībā esošs uzņēmums. Plānots, ka elektroenerģijas ražošana spēkstacijā sāksies 2023. gada otrajā ceturksnī.

"Elektroenerģijas ražošana no atjaunīgajiem resursiem šobrīd pasaulē pieaug straujāk nekā jebkad agrāk, veicinot jaunās globālās enerģētikas ekonomikas veidošanos. Šis ir jau trešais “BaltCap” vēja enerģijas projekts Baltijā - kopā ar partneriem 2016. gadā Lietuvā un Igaunijā esam attīstījuši un pārdevuši vēja elektrostaciju parkus ar kopējo jaudu 42 MW. Savukārt Latvijā kopā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power” un “AJP Capital” fondu šī gada aprīlī paziņojām par kopuzņēmuma izveidi, lai attīstītu saules enerģijas ražošanu Latvijā un izbūvētu saules enerģijas parkus 30 MW apmērā. Investīcijas “zaļajā” enerģijā veicina gan reģiona enerģētisko neatkarību, gan Zaļā kursa ilgtspējas mērķu sasniegšanu,” saka “BaltCap” Investīciju direktors Matīss Paegle,

Spēkstaciju ražos un uzstādīs “General Electric's” “GE Renewables 6 GE Cypress” turbīnas, kas atradīsies uz 121 metru augstiem mastiem, un katra ģenerē 5,5 MW jaudu.

2014. gadā “BaltCap” investēja vēja parka attīstīšanā Lietuvā un Igaunijā. 2016. gadā abi uzņēmumi “Eurakras” un “Tuulueenergia”, kas pārvaldīja šos vēja parkus, tika pārdoti toreizējai “Lietuvos Energija” (tagad “Ignitis”).

“BaltCap” ir viens no lielākajiem un pieredzes bagātākajiem privātā kapitāla investors Baltijas valstīs. Tas fokusējas uz uzņēmumu attīstību, kas uzlabo sabiedrības dzīves kvalitāti. Kopš 1995. gada “BaltCap” ir investējis vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumos un piesaistījis kopējo kapitālu vairāk nekā 700 miljonu eiro apmērā. “BaltCap” Infrastruktūras fonda mērķis ir ieguldījumi klimata risku mazināšanai. “BaltCap” ir pārstāvēts visās trijās Baltijas valstīs ar vietējiem birojiem un pieredzējušām investīciju komandām Rīgā, Tallinā, Viļņā, Varšavā, Helsinkos un Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!