Foto: LETA
Kaut arī nav zināms, vai uz "Latvijas dzelzceļa" vadītāja amatu rīkos konkursu, neoficiāli izskan vairāku potenciālo kandidātu vārdi, starp kuriem ir arī ministri un lielu valsts uzņēmumu vadītāji, ceturtdien raksta "Diena".

Kā viens no reālākajiem kandidātiem uz LDz vadību esot ne tikai uzņēmuma viceprezidents Edvīns Bērziņš, bet arī citu Satiksmes ministrijas (SM) kapitālsabiedrību vadītāji. Izskan "Latvijas gaisa satiksme" valdes priekšsēdētāja Dāvida Tauriņa un LDz meitasuzņēmuma "LatRailNet" valdes priekšsēdētāja Aiņa Stūrmaņa vārds.

Visiem trim esot nepieciešamā pieredze un īpašības, lai uzturētu tiešus kontaktus ar tranzītnozares spēlētājiem, tostarp Krievijas amatpersonām, no kā atkarīga kravu plūsma cauri Latvijai, norāda laikraksts.

Tieši šo īpašību dēļ vēl nopietnāk LDz prezidenta amatam tiekot apsvērts bijušais satiksmes ministrs, iepriekš diplomāts, Aivis Ronis, tomēr izskan šaubas, vai viņu kā ārpus politiskās ietekmes esošu varētu atbalstīt valdošā partija "Vienotība". Šonedēļ iespējamo kandidātu sarakstā parādījās arī ekspremjers Andris Bērziņš, kurš šobrīd vada biedrību Latvijas Ceļu būvētājs.

Dažādu iemeslu dēļ drīzumā nav izslēgta vadības maiņa arī divos citos lielajos valsts uzņēmumos – VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) un VAS "Latvenergo", kuru vadītāji valdības kuluāros ļoti nopietni tiek izskatīti kā LDz amata kandidāti. LVM ilggadējais prezidents Roberts Strīpnieks, kurš šovasar jau nopietni apsvēris kandidēšanu uz "Rail Baltica" projekta kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja amatu, LDz prezidenta amatam tika piesaukts jau vismaz mēnesi pirms Uģa Magoņa atcelšanas.

Savukārt otra nopietni LDz vadībai apsvērtā kandidāta, "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja Āra Žīgura, trīs gadu termiņš amatā beidzas jau pēc trim mēnešiem – novembrī –, un viņa izredzes tikt pārapstiprinātam tiek vērtētas kā šaubīgas, jo ekonomikas ministre Dana ReiznieceOzola (ZZS) šajā amatā labprāt redzētu kādu citu, norāda laikraksts.

Iespējamo kandidātu saraksts valdībā un starp koalīcijas partneriem neformāli jau tiek apspriests. Gadījumā ja tuvākajā laikā saistībā ar pretrunām koalīcijā vai problēmām ar valsts nākamā gada budžeta pieņemšanu varētu notikt valdības maiņa, LDz prezidenta amatam tiek piesaukts arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) un bijušais satiksmes ministrs, tagad vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Ziņots, ka KNAB 6. augusta vakarā veica kratīšanu Magoņa darba vietā, un viņš aizturēts, ar automašīnu atgriežoties no Igaunijas. LDz vadītājs no amata 7. augustā tika atbrīvots, un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts LDz līdzšinējais valdes loceklis Aivars Strakšas. Rīgas rajona tiesa 8.augustā Magonim piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!