Foto: LETA
Šī gada pirmajā pusgadā samazinājies Latvijā atklāto eiro naudaszīmju viltojumu skaits, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Bankā.

2019. gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas Bankā saņemti un veikta identifikācija 640 eiro naudaszīmju viltojumiem: 477 banknotēm un 163 monētām. Salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, viltojumu skaits samazinājies par 22%, savukārt nodarītie finanšu zaudējumi samazinājušies par 20%. Pērnā gada pirmajos sešos mēnešos tie bija 40,5 tūkstošu eiro, šogad – 32,3 tūkstoši eiro.

Kā norādīja Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš, Latvija tradicionāli ir starp tām eiro zonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Turklāt turpinās tendence viltojumu skaitam samazināties – 2018. gadā kopumā atklāto viltojumu skaits Latvijā samazinājās par 24%, bet nodarītie finanšu zaudējumi – par 14%.

Starp Latvijā izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro banknotes.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka eiro zonā kopumā šī gada pirmajā pusgadā konstatēts 251 000 viltotu banknošu, pērnā gada pirmajā pusgadā – 301 000 viltotu banknošu. Arī eiro zonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 nominālu.

Kā skaidroja Antiņš, iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza. "Viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir krietni vairāk nekā 22,5 miljardu eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir vairāk nekā 1,2 triljoni eiro," atzīmēja Latvijas Bankas pārstāvis.

Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes. Viltojumu kvalitāte – it īpaši monētām – pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi, atgādina Latvijas Banka.

Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!