Foto: LETA

Lai arī pagājušajā gadā veikalos bijuši gadījumi, kad pircēji mēģinājuši norēķināties ar viltotām naudas vienībām, tomēr kopumā pēdējo gadu laikā viltotās naudas izmantošanas gadījumiem ir tendence samazināties, atzina SIA "Maxima Latvija" un SIA "Rimi Latvia" pārstāvji.

Tirgotāju pārstāvji atzīmēja, ka negodprātīgo pircēju vidū lielākoties bijuši mēģinājumi norēķināties, izmantojot 20 un 50 eiro banknotes.

Kā sacīja "Maxima Latvija" Drošības departamenta direktors Jānis Zīle, tās ir bijušas gan eiro monētas, gan eiro banknotes dažādos nominālos. Biežāk ir konstatēti gadījumi, kad ir mēģināts norēķināties ar 20 un 50 eiro naudas zīmēm, ar iespējamām viltojuma pazīmēm. Ir arī konstatēti gadījumi, kad ir mēģināts norēķināties ar 500 eiro banknotēm, ar iespējamām viltojuma pazīmēm.

Zīle norādīja, ka gadījumi, kad klients norēķinās ar viltotu naudu, ir ļoti reti. Pagājušā gada laikā viltota nauda bijusi 47 gadījumos, kas ir maz, ņemot vērā, ka dienas laikā "Maxima" veikalos iepērkas apmēram 300 000 klientu. Tā kā lielākā daļa "Maxima Latvija" veikalu ir Rīgā, tad vairāk viltotās naudas gadījumi konstatēti Rīgā.

Kā skaidroja "Maxima Latvija" pārstāvis, gadījumā, ja pie kasēm tiek konstatēts naudas viltojums, par to uzreiz tiek ziņots Valsts policijai (VP). Minētā naudas zīme tiek izņemta, nodota VP, kura to tālāk nodod Latvijas Bankas ekspertiem ekspertīzes veikšanai.

Zīle piebilda, ka saistībā ar to, ka šogad aprīlī apgrozībā tiks laistas jaunās 50 eiro banknotes, uzņēmums jau ir sācis sagatavošanos, iestrādājot jauno banknošu drošības parametrus pie kasēm esošo naudas detektoru, kā arī pašapkalpošanās kasu programmās.

Arī "Rimi Latvia" pārstāve Inga Bite informēja, ka "Rimi" un "Supernetto" veikalu tīkla pieredze liecina, ka gadījumi ar viltotām banknotēm "Rimi Latvia" veikalos ir reti, savukārt pagājušajā gadā tie ir bijuši vien atsevišķi gadījumi. Arī kopumā pēdējo gadu laikā pārkāpumu skaitam ir tendence mazināties.

Kā ziņots, "Maxima Latvija" 2015. gadā strādāja ar 688,8 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,1% vairāk nekā 2014. gadā, kad apgrozījums sasniedza 674,354 miljonus eiro. Savukārt uzņēmuma peļņa 2015. gadā bija 19,173 miljoni eiro, kas ir par 37,9% vairāk nekā 2014. gadā, kad peļņa bija 13,902 miljoni eiro.

SIA "Maxima Latvija" dibināta 2000. gada 29. novembrī. Kompānijas pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" pilnībā pieder Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Lincoln Land Erste B.V", liecina "Firmas.lv" informācija. Patlaban "Maxima" veikalu tīklu veido trīs formātu 151 veikals – 125 "Maxima X", 23 "Maxima XX" un trīs "Maxima XXX" veikali –, kas atrodas 45 apdzīvotās vietās Latvijā.

"Rimi Latvia" 2015. gadā strādāja ar 785,281 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 16% un sasniedza 27,427 miljonus eiro.

"Rimi Latvia" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas mazumtirdzniecības koncernam "ICA Gruppen" piederošais "Rimi Baltic". Pašlaik "Rimi Latvia" tīklā ir 119 triju formātu veikali: 31 "Rimi" hipermārkets, 44 "Rimi" lielveikali un 44 zemo cenu veikali "Supernetto". "Rimi" un "Supernetto" veikali darbojas 27 Latvijas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!