Foto: AFP/Scanpix

AS "Latvijas Gāze" joprojām apgalvo, ka viņiem vienīgajiem pagaidām ir ekskluzīvas tiesības Latvijas teritorijā piegādāt un tirgot dabas gāzi. Tomēr, kā pārliecinājies TV3 raidījums "Nekā personīga", ir kāds īpašs izņēmums - Jūrmalā padomju laikos būvētā elitārā sanatorija "Dzintarkrasts".

Sanatorija saņem gāzi nevis no "Latvijas Gāzes", bet no Krievijas kompānijas "Gazprom". Uzņēmums apgalvo, ka šis izņēmums esot unikāls, radies vēsturiski un tas šodien neko nemainot, tomēr Ekonomikas ministrija gan ir citās domās.

Raidījums atgādina, ka padomju gados Jūrmala bija īpaši iecienīta darbaļaužu un arī PSRS elites atpūtas vieta. Sanatorija "Jantarnij Bereg" jeb Dzintarkrasts būvēta Leonīda Brežņeva laikā. Pats vadonis uz šejieni tā arī ne reizi neatbrauca, lai arī sanatorijas teritorijā bija izbūvēta īpaši viņam domāta vasaras māja.

Pirmos neatkarības gadus firma, kas saimnieko sanatorijā, piederēja Latvijas Ekonomikas ministrijai, bet 1999. gada nogalē firmu no Latvijas pārņem Krievijas prezidenta lietu pārvalde. Pašas ēkas un zemi 2013. gadā Latvija iemainīja Krievijai pret īpašumu Maskavas centrā.

Raidījums norāda, ka uz "Dzintarkrastu" brauc atpūtnieki no bijušās padomju savienības. Krievija finansē veselības programmas kara veterāniem un sanatorijas apgrozījums gadā ir ap 2 miljoniem eiro. Pagājušajā gadā Krievijas prezidenta lietu pārvalde sanatorijai piešķīrusi 374 000 eiro, gadu iepriekš - pusmiljonu.

"Nekā personīga" zināms, ka sanatorijai ciešās saites ar Krieviju ir saglabājušās arī citā veidā. Dzintarkrasts gāzi pa tiešo saņem no "Gazprom", nevis no "Latvijas Gāzes" kā citi gāzes lietotāji mūsu valstī. Publiski šādas ziņas nekur neesot atrodamas.

"Nekā personīga" rīcībā nonākušajos Latvijas-Krievijas muitas datos par 2013.gadu redzams, ka regulāri "Gazprom" gāzi piegādā ne tikai "Latvijas Gāzei", bet arī kompānijai ITERA un Jūrmalas sanatorijai "Dzintarkrasts". Tas parāda, ka "Latvijas Gāze" saviem akcionāriem izņēmumus pieļauj, bet nevienu citus gāzes tirgū neielaiž.

Savukārt "Latvijas gāzes" pārstāvji raidījumam apgalvojuši, ka "Dzintarkrasta" gadījums neesot nekas īpašs un unikāls. Tas ir pārmantots no tālajiem deviņdesmitajiem. Visiem šis fakts esot zināms un nevienam iebilžu par to nekad nav bijis.

Tikmēr ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola (ZZS) par sanatorijas īpašo statusu un izņēmuma situāciju no "Nekā personīga" uzzinājusi pirmo reizi.

"Man nav informācijas par šādām piegādēm. Bet, ja tādas piegādes pa tiešo no "Gazprom" kādam no patērētājiem Latvijā ir, tad tas patiešām izsit pamatu no kājām argumentiem, ko publiski min Kalvīša kungs, ka nevienam citam nav tiesības gāzi tirgot Latvijas patērētājiem izņemot Latvijas gāzi. Un tad tas pilnībā noņem argumentu pret viņu šī brīža mēģinājumiem kā aiz mammas brunčiem slēpjoties aiz privatizācijas līguma un it kā eksluzīvām tirdzniecības iespējām liegt Latvenergo un citiem tirgotājiem iegādāties gāzi jau šobrīd no kaimiņvalsts - Lietuvas izmantojot arī gāzes infrastruktūru," sacījusi ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!