Pēc skandāla ap slaveno tenisisti Mariju Šarapovu mediji ziņoja, ka 17% Krievijas un 2,2% pasaules atlētu lieto Latvijā radīto mildronātu - medikamentu, kas ārpus Austrumeiropas un Centrālāzijas līdz tā iekļaušanai sportā aizliegto vielu sarakstā lielākajā pasaules daļā bija nepazīstams. Tagad zāles, kas Latvijā maksā ap 16 eiro, internetveikalos tiek piedāvātas pat par 140 ASV dolāriem. Tiesa gan, iegādāties tās nav iespējams, jo produkts visās starptautiskajās interneta vietnēs ir izpirkts.

Jāpiebilst, ka Latvijas farmācijas uzņēmuma "Grindeks" ražotās zāles ar nosaukumu "Mildronāts" reģistrētas Austrumeiropas un Centrālāzijas valstīs, tādēļ to piegāde citās valstīs atkarībā no vietējās likumdošanas var tikt uzskatīta par likumpārkāpumu.

Starptautiskie internetveikali mildronātu piedāvā tā spēcīgākajā koncentrācijā - 500 miligrami. Latvijā augstākā pieejamā cena iepakojumam ar 60 šādas koncentrācijas tabletēm ir 16,81 eiro, liecina Zāļu cenu valsts aģentūras informācija. Tomēr lielākoties aptiekās šīs zāles tiek pārdotas par zemāku cenu.

Vietne "allforhealth24.com" šādu zāļu iepakojumu piedāvā par 139,99 ASV dolāriem, "awakebrain.com" – par 49,99 ASV dolāriem. Savukārt "Rusupplements.com" uz pusi vājākas koncentrācijas 40 kapsulu iepakojumu pārdod par 40 ASV dolāriem. Tiesa gan, visās šajās vietnēs izvietots paziņojums, ka lielā pieprasījuma dēļ preparāts ir izpirkts. Ņemot vērā to, ka ilustrācijās izmantots "Grindeks" Krievijas tirgum paredzētais iepakojums, visticamāk, medikaments pelēkajā interneta farmācijas tirgū nonāk caur šo valsti.

"Grindeks" ažiotāžas ietekmi uz savu biznesu nekomentē, vien norādot, ka mildronāts jeb meldonijs atrodams arī vairāku Krievijā ražotu zāļu sastāvā. 2006. gadā Latvijā ražotajai aktīvajai vielai beidzās patenta aizsardzība, tādēļ kopš tā brīža to izmantot var jebkurš ražotājs. Arī otrs lielākais Latvijas farmācijas uzņēmums "Olainfarm" ražo "Mildronāta" konkurentu – "Meldonium Olainfarm".

Portāla "Delfi" aptaujātie akciju brokeri atzīst, ka skandāla ietekmi uz "Grindeks" akciju tirdzniecību fondu biržā "Nasdaq Baltic" nevar novērot. Kopš pērnā gada rudens, kad kļuva zināms, ka tā pazīstamākais produkts "Mildronāts" tiks iekļauts sportā aizliegto vielu sarakstā, uzņēmuma akciju cena samazinājusies par 10,81%. Kopš gada sākuma, proti, aizlieguma spēkā stāšanās brīža, tā ir samazinājusies par 4,81%, savukārt kopš šīs nedēļas sākuma, kad Šarapova paziņoja, ka lietojusi aizliegto medikamentu, akciju cena kritusi par 1%.

Par "Mildronāta" "tēvu" dēvē Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāju Ivaru Kalviņu, kurš vairākkārt paudis neizpratni par meldonija jeb mildronāta iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā.

Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem, kas nopietnākajos gadījumos var izraisīt sirdstrieku. Meldonijs ilgāku laiku bija WADA monitorērajamo vielu sarakstā, bet kopš 2016. gada 1. janvāra tas papildinājis oficiālo aizliegto vielu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!