Foto: Shutterstock
Gada laikā Latvijas 100 visbagātāko cilvēku pirmā desmitnieka īpašumu vērtības kopsumma sarukusi vairāku desmitu miljonu eiro apmērā, sasniedzot 1,41 miljardu eiro, liecina jaunais "Latvijas bagātāko cilvēku TOP 100", kas nākamnedēļ tiks publicēts biznesa žurnāla "Kapitāls" decembra numurā.

Jaunais TOP 100 jau tradicionāli tapis sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju "Laika stars" un "Lursoft" datubāzēm.

Topa pirmā desmitnieka īpašumu kopējā vērtība pēdējā gada laikā ir turpinājusi pieaugt, taču tālākā TOP 100 daļa šo pieaugumu līdzsvaro ar nelielu vērtības kritumu. Pārmaiņas skaidrojamas ar ģeopolitiskās situācijas pārmaiņām arī uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumu jomā, atzina "Laika stara" vadītājs Vadims Jerošenko.

"Tirgū esot lētiem piedāvājumiem, vidējais investors būs gatavs maksāt ne vairāk kā piecu gadu peļņu kas turklāt 2014.gadā samazinājās. Galvenokārt šī iemesla dēļ vairāk nekā citus gadus uzņēmumu vērtību saistījām ar pašu ieguldījumu. Piesardzīgais pieņēmums, kas radījis vērtības samazinājumu, ir mūsu izvēle lielai daļai uzņēmumu vērtību nesaistīt ar ieņēmumiem, bet gan ar pašu kapitālu," sacīja Jerošenko.

Savukārt "Lursoft IT" valdes locekle Daiga Kiopa akcentēja, ka miljonāri joprojām atrodami visdažādākajās tautsaimniecības nozarēs.

"Aizvadītais gads sekmīgs bijis ne tikai banku sektorā strādājošajiem, bet arī citu darbības jomu pārstāvjiem. Piemēram, tradicionāli topā atrodami ar farmācijas, būvniecības, tirdzniecības, nekustamā īpašuma u.c. biznesa jomām saistītu personu vārdi," sacīja Kiopa.

Savukārt TOP 100 veidotāji Lato Lapsa un Kristīne Jančevska norādīja, ka kopumā dati liecinot par aizvadītu izcilas stabilitātes gadu - sen neesot bijis tik neliels TOP 100 jaunpienācēju un attiecīgi arī sarakstu pametušo īpatsvars, savukārt pāris papildsadaļās ("savādo" miljonāru un bagātāko ģimeņu sarakstā) pārmaiņu personālijās vispār nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!