Foto: LETA
"Facebook" domubiedru grupas "Māja meklē cilvēku/Dzīve laukos" izveidotāji rosina biedrus apsvērt iespēju izveidot pašiem savu no komercbankām neatkarīgu krājaizdevu sabiedrību vai fondu, lai palīdzētu finansēt lauku māju vai lauku viensētu iegādi, vēsta LNT.

"Facebook" grupā šīs idejas nepieciešamība tiek pamatota ar svētdien raidījumā "LNT Top10" aktualizēto problēmu, ka bankas mēdz atteikt kreditēt lauku māju un lauku viensētu iegādi.

Krājaizdevu sabiedrības vai fonda izveide būtu iespēja vai nu pilnībā apiet bankas vai arī ar šo pūļveida finansējumu mazināt banku hipotekārā kredīta piešķiršanas šķēršļus, norāda grupas izveidotāja Inta Blūma: "Tas palīdzētu tiem cilvēkiem, kam nav uzreiz lielas pirmās iemaksas, vai vispār nav naudiņas, lai iegādātos īpašumu laukos, bet sirds deg par laukiem."

Viens no variantiem paredzētu finanšu krājaizdevu sabiedrību, kad "grupas dalībnieki piedalās ar 5 eiro maksājumu, palīdzot cilvēkiem tikt pie mājām laukos un palīdzēt laukiem tikt pie cilvēkiem," norāda Blūma. Nepieciešams izstrādāt kritērijus, pēc kādiem šī krājaizdevu sabiedrība funkcionētu, piemēram, atbalstāmo lauku māju pieteikumu izvēlēšanās un cik lielu summu no kopējā uzkrājuma piešķirt katram pretendentam.

Kā otrs risinājums tiek piedāvāts dibināt fondu, "kurā grupas dalībnieki veic dalības maksu jēgpilniem mērķim, piemēram, vienu eiro mēnesī vai 12 eiro gadā, lai vismaz dažiem no grupas palīdzētu piepildīt sapni par māju laukos."

Tiek uzsvērts matemātiskais spēks. "Spriežot pēc tā, kā tā grupa ir izaugusi, mēs jau drīz būsim 60 000 biedru, un, ja katrs šajā fondā vai krājaizdevu sabiedrībā iegulda pa 5 eiro, tad tā jau sanāk ļoti liela summa un ar šo summu var operēt. Ja kaut vai 10 tūkstoši cilvēku piedalās ar 5 eiro, tad tie jau ir 50 000 eiro, un reāli var nopirkt vismaz divas lauku mājas. Ideja - vai nu finansē visu, vai finansē pirmo iemaksu, vai cilvēkam ir iespēja ar laiku atdod naudu atpakaļ, piemēram, saņem 50 000 eiro, bet atgriež tikai 25 tūkstošus. Tur var variēt ļoti dažādi," tā lauku īpašumu pūļveida finansēšanu skaidro ieceres autore Inta Blūma.

Grupas izveidotāja informē, ka pirmais solis ir radīt darba grupu, tāpēc no gandrīz 56 tūkstošu biedru vidus tiek meklēti juristi, palīdzot praktiski realizēt ieceri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!