Foto: Publicitātes attēli
Bažoties par “Parex bankas” sadalīšanas iespējamām negatīvām sekām, opozīcijā esošā apvienība „Saskaņas centrs” (SC) rosina grozīt Kredītiestāžu likumu, paredzot kredītiestāžu īpašnieku maiņas gadījumā noteikt prasību informēt Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) par iestādes darbības plāniem tuvākajiem trim gadiem.

Pieci SC parlamenta frakcijas deputāti Saeimas Prezidijam ir iesnieguši attiecīgus grozījumus Kredītiestāžu likumā, portālu „Delfi” informēja SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Viņš sacīja, ka tas darīts, jo „tagad jau otro reizi „Parex bankas” sakarā grib uzmest Latvijas valsti”. Trīs gadu darbības plāna iesniegšana FKTK būšot barjera bankas sadalīšanai, kuras šobrīd trūkstot, skaidro Urbanovičs. „Ja ne sabiedrībai, tad vismaz FKTK būs zināms, ko plāno darīt ar “slikto” „Parex bankas” daļu, un tad vismaz kādam būs par šo darījumu atbildība,” sacīja SC līderis.

SC ierosina papildināt likumu, nosakot - „FKTK dod atļauju kredītiestādes uzņēmuma pārejai [jauna īpašnieka rokās], ja pēc uzņēmuma pārejas gan uzņēmuma nodevēja kredītiestāde, gan uzņēmuma ieguvēja kredītiestāde atbilst visām likumos un FKTK izdotajos noteikumos noteiktajām kredītiestāžu darbību regulējošām normatīvajām prasībām un ja pārejas priekšlikumam pievienoti kā kredītiestādes nodevējas, tā kredītiestādes saņēmējas darbības perspektīvie plāni ne mazāk kā tuvākajiem trim gadiem.”

Urbanovičs, kurš ir viens no likumprojekta iesniedzējiem, portālam „Delfi” atturējās nosaukt, kuri Saeimā pārstāvētie spēki varētu atbalstīt SC iniciatīvu, sakot: „Dzīvosim – redzēsim”. “Bet ticu, ka atbalsts būs liels. Veidā, kā šobrīd tas [„Parex bankas” sadalīšana] tiek darīts, skaidri redzama atkārtota kaitniecība,” norāda politiķis. Viņš uzskata, ka šobrīd pastāv reāls drauds, ka „labo banku valdība pārdos ar visu menedžmentu un konsultantiem, bet mēs ar visu ieguldīto naudu varēsim noskatīties, kā mūsu cerības sapūst sliktajā”.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!