Foto: Shutterstock

Igaunijā ir lielākais uzņēmēju - pesimistu īpatsvars Baltijā, liecina "SEB bankas" veiktā aptauja par gaidāmajām biznesa vides izmaiņām un uzņēmuma plāniem.

Aptauja Baltijas valstīs veikta 2017. gada decembrī un 2018. gada janvārī. Tajā apkopots 1941 Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu viedoklis par gaidāmajām biznesa vides izmaiņām un uzņēmuma plāniem, Igaunijā aptaujāti 1565 uzņēmumi, savukārt Lietuvā - 770 uzņēmumi.

Igaunijā 28% uzņēmumu ir pesimistiski noskaņoti par gaidāmo šī gada apgrozījumu, bet Lietuvā šogad pesimistiski raugās vien katrs piektais mazais un vidējais uzņēmums. Savukārt Latvijā savas izredzes attiecībā uz gaidāmo šī gada apgrozījumu pesimistiski vērtē 23% uzņēmēju. Ja salīdzina ar pagājušo gadu, tad Latvijā ir samazinājies pesimistiski noskaņoto uzņēmumu skaits - pērn par gaidāmo apgrozījumu pesimistiski raudzījās 26% uzņēmumu.

Lielākais pesimisma līmenis Latvijā vērojams tieši tirdzniecības nozarē un lauksaimniecībā. Tirdzniecības nozari pesimistiski novērtējuši 28% uzņēmumu, bet lauksaimniecību - 24% uzņēmumu. "Patiesībā sen jau nav nekāds nabaga zemnieciņš, viņiem ir inovācijas," preses konferencē apgalvoja "SEB bankas" loceklis Arnis Škapars, kurš uzteica lauksaimniecības nozari un tās izaugsmi pēdējo 15 gadu laikā.

Tikmēr 34% Igaunijas uzņēmumu pesimistiski raugās uz tirdzniecības nozari, kā arī 31% uzņēmumu pesimistiski novērtējis sabiedriskās ēdināšanas un viesnīcu nozari. Tikmēr Lietuvā pesimistu īpatsvars lielāks ir būvniecības nozarē (23%), kā arī neklasificētajās nozarēs (23%).

Kopumā aptaujā secināts, ka visās trīs Baltijas valstīs mazo un vidējo uzņēmumu segmentā uzņēmumu noskaņojums salīdzinājumā ar 2016. gadu ir nedaudz uzlabojies, tiesa, tas joprojām atpaliek no tiem rādītājiem, kas tika uzrādīti pirms četriem gadiem, proti, 2014. gadā un 2015. gadā.

Piemēram, Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu optimistu skaits, kas šogad prognozē būtisku pieaugumu savam biznesam, pagaidām nesteidz pieaugt. Vien 9% "SEB bankas" aptaujāto uzņēmumu sagaida, ka to apgrozījums 2018. gadā pieaugs vairāk par 15%, kamēr pērn šādas prognozes izteica vien 8% uzņēmumu. Līdzīgas tendences ir arī citās Baltijas valstīs - Lietuvā un Igaunijā. Abās kaimiņvalstīs apgrozījuma pieaugumu šogad plāno 13% uzņēmumu.

Latvijā viszemākais izteikto optimistu ir vērojams tādās nozarēs kā valsts pārvalde un pakalpojumi, kā arī tautsaimniecība. Savukārt augstākais izteiktu optimistu īpatsvars Latvijā ir apstrādes apstrādes rūpniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!