Foto: Pixabay

"SEB" samazinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no 4,3% līdz 3,9%, liecina bankas publiskotais jaunākais ekonomikas apskats "Nordic Outlook".

Vienlaikus "SEB" palielinājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi 2022. gadam no novembrī prognozētajiem 3,5% līdz 4,6%.

"SEB" sagaida, ka šogad Latvijā patēriņa cenas augs vidēji par 1,2% pretstatā iepriekš prognozētajiem 1,9%, kamēr nākamajā gadā - par 2,2% pretstatā iepriekš prognozētajiem 2,3%.

Komentējot Latvijas prognozes, banka norāda, ka ekonomikas atlabšana šobrīd ir iepauzēta, jo Covid-19 izplatības ierobežošanai paredzētie pasākumi negatīvi ietekmē patēriņu. Taču tautsaimniecības stimulēšanas programmas nodrošinās strauju atveseļošanos, kad šie ierobežojumi tiks atcelti.

Tajā pašā laikā "SEB" samazinājusi Lietuvas IKP pieauguma prognozi no iepriekš lēstajiem 3% līdz 1,8%, bet nākamajam gadam IKP pieauguma prognoze palielināta no 3,3% līdz 4,2%. Savukārt gada vidējās inflācijas prognoze šim un nākamajam gadam Lietuvā nav mainīta, saglabājot attiecīgi 2% un 2,4% apmērā.

"SEB" skaidro, ka stabils eksporta sektors un veiksmīgi ekonomikas stimulēšanas pasākumi Lietuvā palīdzējuši ierobežot tautsaimniecības lejupslīdi. Arī atalgojuma pieaugumi bijuši spēcīgi, kas varētu palīdzēt veicināt ātru atlabšanu.

Savukārt Igaunijas IKP pieauguma prognoze šim gadam saglabāta 3,3% apmērā, bet nākamajam gadam tā palielināta no 3,5% līdz 3,8%. Tajā pašā laikā Igaunijā gada vidējās inflācijas prognozes šim gada samazināta no 1,8% līdz 1,4%, kamēr nākamajam gadam tā nav mainīta un joprojām ir 2,3%.

Bankas eksperti norāda, ka laba ienākumu un pensiju sistēmu reforma, kā arī spēcīgs eksporta sektors Igaunijā palīdzēs novērst tik strauju ekonomikas lejupslīdi, kā citās eirozonas valstīs, un tā ir liela atšķirība salīdzinājumā ar 2008.-2009. gada krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!