Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Liepājas Metalurga" akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals piekrita nodot viņiem piederošās finanšu grūtībās nonākušā metalurģijas uzņēmuma akcijas. Savukārt trešais lielākais akcionārs Kirovs Lipmans jau iepriekš pauda gatavību ieguldīt līdzekļus uzņēma glābšanā, ja pārējie divi akcionāri atteiksies no savām daļām "Metalurgā.

Par Segalam un Zaharjinam piederošo uzņēmuma akciju aresta atcelšanu lēmums būs jāpieņem izmeklētājiem. Pagaidām akciju atsavināšanas aizliegums vēl neesot atcelts, taču "pastāv zināmas cerīgas indikācijas, ka tas varētu tikt atcelts". Akcionāri var vērsties pie izmeklētāja, un tieši viņam būs jāapstiprina šī principiālā vienošanās.

Lipmana advokāts Pāvels Rebenoks iepriekš informēja, ka Segala un Zaharjina akcijas pāries LM kreditoru kopumam. Konkrētas detaļas par to, kā akciju pāreja varētu notikt, Rebenoks nebija pilnvarots atklāt. Viņš piebilda, ka akciju "aresti vai tiesvedības" nav šķērslis, lai akcijas varētu mainīt īpašnieku.

Ja Lipmana izteiktais piedāvājums tiktu pieņemts, tad uzņēmums varētu nekavējoties atsākt darbu - iepirkt izejvielas, maksāt par aktuālos rēķinus un, kad "bizness iekustināsies", tad kreditoriem būs iespējams lemt par tālāko.

"Delfi" jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā kreditoru kluba nolīgtais konsultants "Prudentia" izvirzīja "Liepājas metalurga" akcionāriem Zaharjinam un Segalam ultimātu, saskaņā ar kuru viņiem līdz pirmdienai, 19. augustam ir jānodod kreditoru kluba īpašumā sev piederošās uzņēmuma akcijas.

Lipmans, kurš jau iepriekš paudis gatavību ieguldīt "Liepājas metalurga" glābšanā kreditoru iepriekš prasītos desmit miljonus latu, prasība atdot akcijas neesot izvirzīta. Tā paziņojis pats Lipmans.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki ir privātpersonas - Zaharjins, Segals un Lipmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!