Foto: LETA

Augstākā tiesa (Senāts) šonedēļ atstāja spēkā Zemgales rajona tiesas spriedumu, ar kuru par spēkā neesošu atzīts AS "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" 2019. gada 13. jūnija dalībnieku sapulces lēmums, ar ko "Olmafarm" valdē tika iecelts Pēteris Rubenis un atcelta Milana Beļeviča, taču rajona tiesai būs vēlreiz jāvērtē viens no piemērotajiem pagaidu aizsardzības līdzekļiem.

Senāta pārstāve Rasma Zvejniece skaidroja, ka šajā daļā lieta nodota jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā. Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts, bet "Olmafarm" kasācijas sūdzība noraidīta.

Tāpat viņa norādīja, ka, ņemot vērā, ka Valērija Maligina līdzmantinieces ir ierakstītas "Olmafarm" dalībnieku reģistrā un līdz ar to ieguvušas SIA dalībnieču statusu, Senāts konstatēja, ka SIA dalībnieku lēmumu pieņemšanu šādā situācijā regulē Komerclikuma 157. pants nevis Civillikuma 716. pants. Proti, dalībnieku sapulcē var piedalīties tikai visu triju mantinieču pilnvarots pārstāvis, kas nav noticis. Līdz ar to divu līdzmantinieču pieņemtie lēmumi nav spēkā, un Zemgales rajona tiesas spriedums šajā daļā ir bijis pareizs.

Senāts atstāja spēkā pagaidu aizsardzības līdzekli - aizliegumu atsavināt un ieķīlāt "Olainfarm" kapitāla daļas. Ņemot vērā, ka šīs kapitāla daļas ir būtiska "Olmafarm" aktīvu daļa un to atsavināšana var nodarīt negatīvi ietekmēt "Olmafarm" mantisko stāvokli un, līdz ar to, nodarīt zaudējumus prasītājai, Senāts atzina, ka arī šajā jautājumā Zemgales rajona tiesas lēmums ir bijis pamatots.

Senāts nodeva Zemgales rajona tiesai atkārtotai izskatīšanai jautājumu par otra pagaidu aizsardzības līdzekļa - aizlieguma balsot "Olainfarm" akcionāru sapulcēs - atcelšanu. Senāts norādīja, ka vispārīgs aizliegums balsot nav samērīgs un ka tiesai jākonstatē un jāpamato sakarība starp iespējami aizskartajām prasītājas tiesībām un izvēlēto pagaidu aizsardzības līdzekli, kas nav izdarīts.

Jau ziņots, ka pērn 13. jūnijā ar "Olmafarm" dalībnieku sapulces lēmumu no "Olmafarm" valdes tika oficiāli atcelta Beļeviča, bet viņas vietā iecelts Rubenis. Uzņēmumu reģistrs šīs izmaiņas reģistrēja 12. jūlijā.

Zemgales rajona tiesa pērn septembrī apmierināja prasību uz laiku apturēt "Olmafarm" balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcēs. Tāpat "Olmafarm" uz laiku tika aizliegts rīkoties ar tās īpašumā esošajām "Olainfarm" akcijām apmēram 60 miljonu eiro vērtībā. Prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu tiesai lūdza Anna Emīlija Maligina.

Savukārt pērn 20. novembrī Zemgales rajona tiesa Jelgavā apmierināja Annas Emīlijas Maligina prasību atzīt par spēkā neesošu zāļu ražotājas "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" 13. jūnija dalībnieku sapulces lēmumu, ar ko "Olmafarm" valdē tika iecelts Rubenis un atcelta Beļeviča.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!