Foto: DELFI
Augstākās tiesas Senātā ir ierosināta kasācijas tiesvedība pēc būvnieku pilnsabiedrības "LNK, Rere" sūdzības par Administratīvās rajona tiesas 26.marta spriedumu administratīvajā lietā, kas ierosināta pēc Valtera Berga (JKP) pieteikuma par Mežaparka estrādes tāmes publiskošanu.

Kasācijas iesniedzēji sūdzībā norādījuši uz vairāku materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumu, ko ir pieļāvusi Administratīvā rajona tiesa, taisot pirmās instances spriedumu.

Kasācijas tiesvedības ierosināšana nozīmē, ka Senāts sniegs savu vērtējumu tam, vai pretendentu iesniegtās detalizētās tāmes publiskajos iepirkumos ir atzīstamas par konfidenciālu informāciju vai par publiski pieejamu informāciju.

"LNK Industries" valdes loceklis Kaspars Ratkevičs norāda, ka profesionāli tāmētāji no konkurentu detalizētajām tāmēm bez īpašām grūtībām ir spējīgi izsecināt konkrētā uzņēmuma komercnoslēpumu saturošu informāciju, piemēram, par attiecīgā uzņēmuma zināšanām, procesu vadību, cenu politiku un citiem būtiskiem uzņēmuma darbības aspektiem.

"Minētā informācija ir zināšanās balstītas ekonomikas stūrakmens, kuras nepienācīga aizsardzība no valsts puses nenovēršami novedīs pie inovāciju un attīstības būtiskas sabremzēšanās. Tā rezultātā daudzi uzņēmēji varētu pat atteikties no dalības publiskajos iepirkumos, tādējādi mazinot iespēju pasūtītājiem iegūt potenciāli labākos piedāvājumus," uzskata Ratkevičs.

Viņš skaidroja, ka publisko iepirkumu uzvarētāju tāmes citās Eiropas Savienības dalībvalstīs netiek atklātas iepriekš minēto iemeslu dēļ, jo kompetence un zināšanas ir katra uzņēmuma intelektuālais īpašums un tieši ietekmē tā veiktspēju.

"Taču Latvija, kā izskatās, vēlētos iet savu "unikālo" ceļu. Tas var novest pie tā, ka ārvalstu pretendenti izvairīsies no dalības Latvijā organizētajos iepirkumos, lai neriskētu ar uzņēmumu komercnoslēpumu un jutīgas informācijas nokļūšanu konkurentu rīcībā," pauda Ratkevičs.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa ir atzinusi par prettiesisku Rīgas domes lēmumu neatklāt Rīgas domes deputātam Bergam Mežaparka estrādes pirmās kārtas tāmi.

Tiesas spriedumā skaidrots, ka ar Rīgas domes Īpašuma departamenta 2020.gada 7.jūlija lēmumu Bergam atteikts iepazīstināt ar tāmi, norādot, ka tā satur komercnoslēpumu un nav publiskojama, jo pilnsabiedrība "LNK, Rere", kas ir tāmes autors, iebilst pret tās izpaušanu.

Publisko iepirkumu likums nosaka, ka pretendentu piedāvājumi nav vispārpieejama informācija, respektīvi tie ir uzskatāmi par ierobežotas pieejamības informāciju. Šāds ierobežojums likumā noteikts, lai aizsargātu pretendentu likumiskās intereses attiecībā uz komercnoslēpumu.

Vēlāk Bergs vērsies domē kā Rīgas domes deputāts, tomēr, nesagaidot atbildi no Rīgas domes uz iesniegumu un nepiekrītot lēmumam, viņš pērn vērsās Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot atzīt domes lēmumu par prettiesisku un uzlikt par pienākumu Rīgas domei izsniegt viņam minēto tāmi.

Bergs pieteikumā tiesai norādījis, ka Konkurences padome 2019.gada septembrī ir atklājusi nozīmīgus aizliegto vienošanos slēgšanas riskus tieši būvniecības nozarē. Viņaprāt, valsts un pašvaldību pasūtījumiem ir jābūt daudz caurspīdīgākiem, nekā tie ir šobrīd. Tas mazinātu korupcijas, aizliegtu vienošanās (karteļu) slēgšanas riskus.

Kā ziņots, šogad pabeigti Mežaparka estrādes būvdarbi. Estrādes atjaunošana sākās 2016.gada 11.martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Kopumā estrādes pārbūves izmaksas tiek lēstas nepilna 81 miljona eiro apmērā. Šogad noslēdzošos pārbūves darbus par 18,5 miljoniem eiro veica AS "LNK Industries".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!