Foto: Publicitātes foto

2019. gada septembrī, salīdzinot ar 2018. gada septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 7,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. To ietekmēja ražošanas apjoma kāpums elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 27,8% (palielinājās elektroenerģijas ražošana hidroelektrostacijās un koģenerācijas stacijās, kā arī gāzes piegāde patērētājiem) un apstrādes rūpniecībā – par 3,1%. Savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē produkcijas apjoms samazinājās par 15,5%.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, nozīmīgs apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma kāpums bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs: farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, elektrisko iekārtu ražošanā – par 22,1% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 17,5%. Ražošanas apjoms ievērojami pieauga arī iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 29,2% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 15,5%.

Savukārt ražošanas apjoma samazinājums bija divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (attiecīgi par 3,2% un 0,6%). Kritums bija arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 10,3%), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (par 10,2%) un apģērbu ražošanā (par 7,8%).

2019. gada septembrī, salīdzinot ar 2019. gada augustu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 1,2%, tai skaitā elektroenerģijas un gāzes apgāde – par 3,1% un apstrādes rūpniecība – par 0,8%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 6,1%.

2019. gada septembrī, salīdzinot ar 2018. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 2%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 0,5% un eksportā – par 2,8% (kritums eirozonā – par 2,3%, bet ārpus eirozonas pieaugums par 7,3%).

2019. gada septembrī, salīdzinot ar 2019. gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 2,1%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 1,8% un eksportā – par 2,2% (tai skaitā eirozonā – par 6,2%, bet ārpus eirozonas pieaugums par 1,2%).

Rūpniecības produkcijas apjoma indekss (RPI) raksturo rūpniecības produkcijas apjoma izmaiņas pārskata periodā, salīdzinot ar bāzes periodu. RPI aprēķina, pārrēķinot produkcijas izlaides rādītāju salīdzināmajās cenās ar ražotāju cenu indeksu palīdzību.

Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību. To aprēķina faktiskajās cenās, neizslēdzot cenu ietekmi. Atšķirībā no saražotās rūpniecības produkcijas, kurā ieskaita arī nepabeigtos ražojumus un produkcijas krājumus, apgrozījumā ietver tikai pārdoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!