Foto: LETA

2020. gada septembrī, salīdzinot ar 2019. gada septembri, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājies par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Ražošanas apjoma kritums bijis arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 22,7%, būtiski samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem. Savukārt kāpums bijis ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 21,8%, ko veicināja labvēlīgie laikapstākļi. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies par 2,8%.

Joprojām liels ražošanas apjoma kritums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bijis iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 33,7 % un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā. Apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās arī tekstilizstrādājumu ražošanā – par 14,2 %, dzērienu ražošanā – par 11,3 % un papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 10,9 %.

Savukārt ražošanas apjoma kāpums bijis iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 11 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā un trijās pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (abās pieaugums par 4,1 %) un pārtikas produktu ražošanā pieaugums par 1,5 %.

2020. gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada augustu, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieaudzis par 0,8 %. Ražošanas apjoma kāpums bijis arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,1 %, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 6,9 %. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide pieauga par 0,5 %.

2020. gada septembrī, salīdzinot ar 2019. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieaudzis par 1,3 %. Apgrozījuma kāpums bijis vietējā tirgū par 1,5 % un eksportā – par 1,2 % (tai skaitā ārpus eirozonas – par 2,5 %, savukārt eirozonā apgrozījums samazinājās par 0,4 %).

2020. gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājies par 0,9 %. Apgrozījuma kritums bijis eksportā – par 2,7 % (tai skaitā eirozonā – par 7,4 %, bet kāpums ārpus eirozonas – par 1,3 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieaudzis par 2,8 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!