Foto: LETA
Septembrī, salīdzinot ar augustu, vidējās patēriņa cenas ir palielinājušās par 0,4%, bet gada laikā vidējais cenu līmenis ir pieaudzis par 4,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Septembrī, salīdzinot ar augustu, precēm cenas pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem – kritās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām septembrī bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un pārtikai, kā arī cenu kritumam veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem un izglītībai.

Beidzoties sezonas izpārdošanām, apaviem cenas pieauga par 10,3%, bet apģērbiem - par 2,8%. Par 2,3% cenas palielinājās tabakas izstrādājumiem, galvenokārt jūlijā paaugstinātā akcīzes nodokļa rezultātā. Noslēdzoties akcijām, alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 1,2%.

Pārtikas grupā vislielākā ietekme bija dārzeņiem, kam cenas pieauga vidēji par 4%. Noslēdzoties akcijām, sadārdzinājās gaļas izstrādājumi (+1,6%), piens un piena produkti (+1,1%), olas (+4,8%), mērces un garšvielas (+1,7%). Akciju rezultātā lētāka kļuva maize (-1,5%), eļļa un tauki (-1,1%), labības produkti (-1,3%) un svaigas zivis (-2,3%).

Veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,8%, jo lētāki kļuva sanatoriju pakalpojumi un akciju rezultātā pazeminājās nekompensējamo medikamentu cenas.

Cenu kritumu izglītības grupā ietekmēja mācību maksas samazināšanās augstskolās vidēji par 3%.

Noslēdzoties akcijām, cenas kāpa atpūtas un sporta pakalpojumiem, mājdzīvnieku barībai, grāmatām un traukiem. Dārgāka kļuva arī transportlīdzekļu apkope un remonts, ziedi, īres maksa, atkritumu savākšana, juvelierizstrādājumi, ar transportu saistīta apdrošināšana un sašķidrinātā gāze. Cenu kritums bija vērojams tūrisma pakalpojumiem, biļetēm braucienam ar prāmi, pasažieru sauszemes transporta pakalpojumiem, aviobiļetēm, dārza un mājas darbarīkiem, TV, video, audio un foto iekārtām.

Šā gada septembrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri1), bija par 4,6% augstāks. Precēm cenas pieauga par 6,1%, bet pakalpojumiem - par 0,8%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem), ir palielinājies par 3,8%.

Kopumā šogad deviņu mēnešu laikā cenas ir pieaugušas par 3,8% (š.g. septembrī, salīdzinot ar 2010.gada decembri). Pagājušā gadā cenu pieaugums attiecīgajā laika posmā bija 1,8%. Lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija elektroenerģijas (+26,7%), degvielas (+11,9%), piena, siera un olu (+10,2%), gaļas un gaļas izstrādājumu (+5,9%) cenu kāpumam, kā arī dārzeņu cenu kritumam par 22,1%.

Jau ziņots, ka augustā vidējā gada inflācija bija 4,7%, bet augustā, salīdzinot ar jūliju cenas samazinājās par 0,3%,

2010.gada laikā cenas pieauga vidēji par 2,5%. 2009.gada decembrī, salīdzinot ar 2008.gada decembrī, patēriņa cenas samazinājās par 1,4%. Savukārt iepriekšējo trīs gadu laikā Latvija piedzīvoja ievērojamu inflāciju – 2008.gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšēja gada beigām, tā bija 10,4%, bet 2007.gadā – 14%.

Inflācija sāka uzņemt apgriezienus 2004.gada vidū un 2007.gada otrajā pusē jau sasniedza divciparu skaitlī. Apogeju tā sasniedza 2008.gada ziemas beigās - pavasara sākumā - 2008.gada martā, aprīlī un maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, inflācija pieauga par vairāk nekā 17%.

2009.gadā inflācija pakāpeniski mazinājās, un aizpagājušā gada oktobrī pirmo reizi desmit gadu laikā tika reģistrēta deflācija – 0,9%. Deflācija "turējās" nepilnu gadu - jau pērn augustā Latvijā atkal piedzīvoja inflāciju – 0,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!