Foto: LETA

Septembrī Latvijā reģistrēti 803 jauni uzņēmumi, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Tas ir lielākais viena mēneša laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits šogad. Līdz ar uzņēmumu skaita pieaugumu, audzis arī to kopējais pamatkapitāls, kas sasniedzis lielāko rādītāju 2022. gadā.

Lai arī jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāte septembrī augusi, "Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka šogad pirmajos deviņos mēnešos jauno uzņēmumu Latvijā bijis par 7,4% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt, salīdzinot ar 2020.gada laika posmu no janvāra līdz septembra beigām, šogad jaunreģistrēto uzņēmumu ir par 4% mazāk, neraugoties uz to, ka 2020.gada pavasarī, līdz ar pastiprinātiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanas pasākumiem, būtiski kritās jauno uzņēmumu skaits.

Šogad pirmajos deviņos mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls sasniedz 58,44 milj. EUR, no tiem 13,88 milj. EUR veido septembrī reģistrēto uzņēmumu pamatkapitāls.

No aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem absolūtais vairākums ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (699), tāpat arī septembrī reģistrēti 89 individuālie komersanti, 6 ārvalsts komersantu filiāles, 5 zemnieku saimniecības 3 pilnsabiedrības un viena akciju sabiedrība.

Jauni uzņēmumi septembrī reģistrēti visās Latvijas pašvaldībās, teju puse no tiem Rīgā.

Ārpus galvaspilsētas un Pierīgas lielākais jauno uzņēmumu skaits aizvadītajā mēnesī bijis Vidzemē, Skatot sadalījumā pa pašvaldībām, vairāk nekā 20 jauni uzņēmumi septembrī reģistrēti sešās pašvaldībās – Rīgā (387), Liepājā (24), kā arī Mārupes novadā (24), Cēsu novadā (23), Daugavpilī (22) un Ogres novadā (21).


62,5% no visām septembrī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību ir mazkapitāla, proti, to pamatkapitāla apjoms nesasniedz 2800 eiro.

Lai arī lielākā daļa no visiem jaunajiem uzņēmumiem aizvadītajā mēnesī reģistrēta Rīgā, septembra lielākais uzņēmums atrodas Dienvidkurzemes novada Otaņķu pagastā. Ričarda Riepša reģistrētā SIA "RR Baltic Holding" reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 5 milj. EUR. Dažas dienas pēc SIA "RR Baltic Holding" reģistrēšanas, jaunreģistrētais uzņēmums kļuvis par SIA "Otaņķu dzirnavnieks" un SIA "Otanki Farming" īpašnieku. Iepriekš abu iepriekšminēto uzņēmumu lielākais kapitāldaļu turētājs bija Ričards Riepšs. Gan SIA "Otaņķu dzirnavnieks", gan SIA "Otanki Farming" ir sekmīgi uzņēmumi, kas vērsti uz izaugsmi. Lursoft pieejamie dati rāda, ka SIA "Otanki Farming" 2021.gadā palielināja apgrozījumu līdz 231,46 tūkst. EUR, bet tā peļņa pēc nodokļu nomaksas sasniedza 37,06 tūkst. EUR. Lai arī SIA "Otaņķu dzirnavnieks" gada pārskats par 2021.gadu vēl nav pieejams, Lursoft Multi atskaites dati rāda, ka ar katru gadu uzņēmuma apgrozījums līdz šim audzis, 2020.gadā sasniedzot jau 16,9 milj. EUR, savukārt tā peļņa pēc nodokļu nomaksas pieauga līdz 1,15 milj. EUR. Pēdējos gados SIA "Otaņķu dzirnavnieks" darbinieku skaits pārsniedzis 100 strādājošos.

Arī otrs septembrī reģistrētais lielākais uzņēmums atrodas ārpus galvaspilsētas. Tas ir uzņēmējam Jūlijam Krūmiņam piederošais SIA "JK Baltezers estate", kas juridisko adresi reģistrējis Jūrmalā. Lursoft izziņas dati rāda, ka uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,12 milj. EUR. SIA "JK Baltezers estate" juridiskajā adresē Turaidas ielā 19, Jūrmalā šobrīd reģistrēti kopumā 19 uzņēmumi. Teju visu šo uzņēmumu patiesais labuma guvējs ir Jūlijs Krūmiņš kopā ar Maiju Krieviņu, bet atsevišķos uzņēmumos Maija Krieviņa ir vienīgā patiesā labuma guvēja. Jānorāda, ka viņa arī iecelta par jaunreģistrētā SIA "JK Baltezers estate" vienīgo valdes locekli. Jūlijam Krūmiņam patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts 17 uzņēmumos.

Lursoft izpētījis, ka no visiem septembrī reģistrētajiem uzņēmumiem, līdzīgi kā tas ir gan SIA "JK Baltezers estate", gan arī SIA "RR Baltic Holding", 48% gadījumu to īpašniekam jau iepriekš piederējušas daļas Latvijas uzņēmumos.

Trešais pamatkapitāla apjoma ziņā lielākais septembrī reģistrētais uzņēmums ir SIA "UNIVER". Septembra pēdējā dienā reģistrētā uzņēmuma dalībnieks ir būvniecības/ nekustamo īpašumu jomā strādājošais SIA "Universitātes kvartāls", savukārt patiesie labuma guvēji ir Ināra Grāvīte, kā arī divi uzņēmēji no Krievijas – Lev Khutoryanskiy un Timofey Leontyev. Lursoft izpētījis, ka Timofey Leontyev ir patiesais labuma guvējos četros Latvijas uzņēmumos, savukārt Timofey Leontyev – deviņos. Lielākais no tiem ir Liepājā reģistrētais SIA "Lielā 13", kas 2021.gadā apgrozīja 1,2 milj. EUR, tiesa, gads noslēgts ar 65 tūkst. EUR zaudējumiem. Minētais uzņēmums pārvalda Liepājā esošo tirdzniecības centru "Kurzeme".

Jānorāda, ka SIA "Univer", kura pamatkapitāls ir 1,78 milj. EUR, juridiskā adrese reģistrēta Katoļu ielā 9 k-1-12, Rīgā. Šajā adresē patlaban atrodas arī kāds apmešanas darbu jomā strādājošs uzņēmums.

Pamatkapitāls, kas pārsniedz 1 milj. EUR, starp septembrī reģistrētajiem uzņēmumiem ir arī SIA "Mena 1" (1,5 milj. EUR) un SIA "Draugiem Capital I" (1,17 milj. EUR). Pēdējais no tiem jau kļuvis par vairumtirdzniecības sektorā strādājošā SIA "Prime Prometics" līdzīpašnieku.

Septembrī reģistrētā vienīgā akciju sabiedrība AS "A1 Investment" starp visiem uzņēmumiem pamatkapitāla apjoma ziņā ierindojas 10. vietā. Lursoft izpētījis, ka tā valdē un padomē ieceltas personas no Ķīnas Tautas Republikas. Arī uzņēmuma patiesā labuma guvēja pastāvīgā dzīvesvieta rodama Ķīnā.


Ārvalstu kapitāls dalībnieku pirmajā līmenī reģistrēts 15% no visiem septembra jaunajiem uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!