Foto: F64
2020. gada septembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas turpināja samazināties, vidējai cenai sarūkot par 0,2% un noslīdot līdz 805 EUR/m². 2020. gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā samazinājās par 1,7%.

Sērijveida dzīvokļu cenas septīto mēnesi pēc kārtas turpināja samazināties. Jūlijā cenu kritums bija vislielākais šogad, tomēr augustā un septembrī tas vairs nebija nebija tik izteikts. Septembrī gandrīz visos Rīgas mikrorajonos netika konstatētas cenu izmaiņas. Lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu piedāvājumu skaits septembrī samazinājās par 8%. Tas arī joprojām bija būtiski zemāks nekā pērn. Kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā arī pazeminājās (-3%).

Kopš 2020. gada sākuma dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējās cenas pieaugums Rīgas mikrorajonos saglabājās Bolderājā (+0,2%), turpretī visos pārējos Rīgas lielākajos mikrorajonos, ņemot vērā pēdējo mēnešu cenu lejupslīdi, cenas kopumā samazinājās. Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Pļavniekos (-3,8%).

Septembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās līdz 805 EUR/m². Cenas vidēji bija par 50% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1620 EUR/m².

Septembrī, dzīvokļu cenas, vērtējot pēc istabu skaita, saruka. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās vienistabas (-0,3%), divistabu (-0,1%), trīsistabu (-0,3%) un četristabu (-0,3%) dzīvokļiem.

Septembrī dzīvokļu piedāvājums Rīgā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kopumā samazinājās par 3%. Piedāvājumu skaits "Arco Real Estate" analizētajos lielākajos Rīgas mikrorajonos samazinājās par 8%. Salīdzinot ar 2019. gada septembri, dzīvokļu piedāvājums šī gada atbilstošajā laika periodā kopumā bija mazāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija mazāks par 18% nekā pirms gada, bet lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums – par 22%.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits septembrī bija Purvciemā, savukārt vismazākais – Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī lielākajos Rīgas mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits lielākoties samazinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits samazinājās Ķengaragā, kur tas saruka par 19%. Piedāvājumu skaits septembrī visvairāk palielinājās Bolderājā (+16%).

Septembrī, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Mežciemā, turpretī Ķengaragā piedāvājumu skaits proporcionāli bija vismazākais.

Septembrī Rīgas lielāko mikrorajonu sērijveidu dzīvokļu cenās novērotas izmaiņas. Gandrīz visos mikrorajonos cenas nedaudz samazinājās. Lielākais cenu kritums tika novērots Juglā, kur cenas mēneša laikā pazeminājās par 0,7%.

Septembrī sērijveida dzīvokļu cenas, salīdzinot ar 2019. gada sākumu, bija augstākas par 1%. Savukārt kopš 2020. gada sākuma cenas samazinājās par 1,7%.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas septembrī saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra cena sasniedza 950 EUR/m². Viena kvadrātmetra viszemākā vidējā cena septembrī bija Bolderājā – 585 EUR/m².

Septembrī visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 50 000 līdz 53 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 27 000 līdz 40 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 25 000 līdz 40 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!