Foto: LETA
Patlaban siera ražotāji slēdz līgumus ar lielveikaliem par Jāņu siera piegādi, taču to apjomi ir vēl mazāki nekā pērn, atzīst biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Davidanova norādīja, ka jau aprīlī piena pārstrādes uzņēmumi, kas ražo Eiropas Savienības (ES) Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļauto Jāņu sieru, sāk plānot, cik daudz to gatavos. Viņa skaidroja, ka 2019.gadā tika realizētas 200,2 tonnas Jāņu siera, kas bija par 28 tonnām vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt 2020.gadā, lai arī Latvijā turpināja pieaugt saražotā siera kopējais daudzums, sasniedzot 54 000 tonnu, un palielinājās viena iedzīvotāja patēriņš līdz 21,5 kilogramiem, Jāņu siera patēriņā bija vērojams kritums. Jāņu siers 2019.gadā tika saražots 200,2 tonnu apmērā, bet pērn par 35 tonnām mazāk nekā gadu iepriekš.

"Lielākā problēma bija daža laba lielā tirgotāja pasūtījuma samazinājums vai atteikums, kas atstāja iespaidu uz siera realizācijas kopējo daudzumu. Iemesls nav zināms, atliek - minēt. Es pati izjutu neērtību, ka Jāņu sieru jūnijā ne vienmēr varēja nopirkt, kad un kur gribēju," komentēja Davidanova.

Kā minēja "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja, pērn visvairāk cieta Jāņu siera ražotājs AS "Rankas piens".

"Pēdējā ziņa no uzņēmējiem - līgumi ar lielveikaliem par Jāņu siera piegādi jau tiek slēgti. Diemžēl apjomi ir vēl mazāki nekā pērn," atzina Davidanova, skaidrojot, ka lielveikalu pārstāvji uzskata, ka, turpinoties pandēmijai, cilvēki Jāņu sieru ēdīšot mazāk.

Tomēr, kā uzsvēra biedrības priekšsēdētāja, "Siera klubs" šo pārliecību neizprot, jo siera un biezpiena ražošana un patēriņš pieaug.

"Vasaras saulgrieži tuvojas, uzņēmumi rosās un cer, ka šogad radīsies iespēja pārdot daudz jo daudz dzelteno ritulīšu ar ES piešķirto īpašo logo uz iepakojuma," piebilda Davidanova.

Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!