Foto: LETA
Siguldas novada pašvaldība izsludinājusi metu konkursu par Raiņa parka labiekārtojuma izstrādi vairāk nekā 7 hektāru platībā, būvniecībai perspektīvā plānojot 1,5 miljonu eiro finansējumu un sadalot to vairākās kārtās, informē pašvaldībā.

Jau šobrīd ir noslēgusies Raiņa parka velo pumpu trases un skeitparka projektēšana. Šo objektu būvniecību plānots uzsākt šajā būvniecības sezonā. Tikmēr noritēs metu konkursa padziļināta izstrāde un projektēšana pārējās teritorijas attīstībai.

Laikā, kad iedzīvotāji vairāk nekā iepriekš sākuši izmantot aktīvās atpūtas iespējas ārtelpās, ir nepieciešams plašo parka teritoriju atvērt pēc iespējas lielākam apmeklētāju skaitam daudzveidīgām atpūtas iespējām. Tāpēc metu konkursa projekta 1. kārtā projektētājiem jāparedz līdzšinējās, iežogotā Raiņa parka teritorijas attīstību, kurā ietilpst bērnu velo trasīte, bērnu rotaļu elementi, basketbola laukumi. 1. kārtas metu konkursā jāiekļauj arī gājēju taka no Ata Kronvalda ielas līdz centrālajai gājēju pārejai pār Raiņa ielu virzienā uz kultūras centru "Siguldas devons".

Savukārt nākamajās kārtās metu konkursa pretendentiem jāizstrādā vadlīnijas Raiņa parka neizmantotajai daļai no Raiņa parka iežogotās daļas līdz Siguldas dzelzceļa stacijai un autoostai, ūdenstornim. Šīs kārtas laikā metu konkursa dalībnieki aicināti izstrādāt visradošākās idejas, sākot ar strūklakām, tiltiņiem un beidzot ar mazām vai lielākām arhitektūras formām, lai parks kalpotu kā interesanta un aizraujoša vieta, kurp vēlas doties ikviens.

Sludinot metu konkursu, pašvaldība vēlas Raiņa parkam iedot "otro elpu", lai gan iedzīvotāji, gan tūristi varētu rast iespēju gan aktīvi, gan pasīvi atpūsties. Tieši ilgtspējas un viedas attīstības aspekti ir noteikti kā viens no svarīgākajiem meta vērtēšanas kritērijiem.

Raiņa parka pārveide ir cieši saistīta ne tikai ar jaunu rotaļu un aktivitāšu elementu izveidi, funkcionalitātes paplašināšanu, bet arī infrastruktūras sakārtošanu, atjaunošanu un efektivizēšanu, atjaunotiem un saskaņotiem apstādījumiem. Tādējādi tiks sakārtota ūdens novades un citas apakšzemes infrastruktūras sistēmas, izveidotas labierīcības, gājēju ietvju un ekonomiska apgaismojuma tīkls un cits mūsdienīgs papildaprīkojums, kas pielāgots arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Raiņa parka teritorijas labiekārtojuma metu konkursu izvērtēs pašvaldības speciālisti un arhitektūras plānošanas eksperti. Tāpat metu konkursa laureātiem paredzētas naudas balvas. Rezultāti būs zināmi martā, un tie pēc ekspertu viedokļa sniegšanas tiks nodoti vērtēšanai arī sabiedrībā.

Jau minēts, ka pumpu velo trasi un skeitparku plānots izbūvēt šajā būvniecības sezonā, savukārt turpmākās kārtas Raiņa parka attīstībā – nākamajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!