Foto: Shutterstock

Ar šā gada 1. novembri siltumenerģijas tarifs pieaudzis septiņiem siltumapgādes komersantiem, norāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Tarifu pieaugumu radījis dabasgāzes cenas kāpums, kas pasaules tirgū sasniedzis rekordaugstu līmeni.

Siltumenerģijas tarifs novembrī ir pieaudzis Rīgā, Grobiņas novadā, Talsu novadā, Ogres novadā, Jelgavā, daļā Kocēnu novadā, kā arī Iecavā.

"Šobrīd sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību tiek piedāvāti vairāki risinājumi atbalsta nodrošināšanai sociāli mazāk aizsargātām mājsaimniecībām apkures rēķinu segšanai. Mēs no savas puses sniegsim Ekonomikas ministrijai nepieciešamos aprēķinus, lai palīdzētu izstrādāt atbalsta mehānismu," skaidro SPRK vadītāja Alda Ozola.

Tarifu izmaiņas novembrī ir atšķirīgas – vietām tarifs pieaug 5%-10%, piemēram, Talsos un Jelgavā, vietām pieaug vairāk nekā par 20% – Iecavā. Savukārt, citviet tarifs pat samazinās, piemēram, Kocēnu novadā – Bērzainē.

"Situāciju katrā pašvaldībā atšķir tas, kurā brīdī siltumenerģijas komersanti ir noslēguši līgumus par dabasgāzes piegādi. Tiem, kuri tos noslēdza šogad pavasarī, kad dabasgāzes cenas bija salīdzinoši zemākas nekā šobrīd, ietekme uz tarifiem ir neliela, bet komersanti, kuriem dabasgāzes līgums beidzies šoruden un jāslēdz jauns līgums, izjūt vislielāko siltumenerģijas ražošanas izmaksu pieaugumu," norāda Ozola.

Siltumenerģijas tarifu atšķirības ietekmē arī siltumenerģijas ražošanā izmantotais kurināmais. Straujāks siltumenerģijas tarifu kāpums ir vērojams apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto vienīgi dabasgāzi. Mazāks tarifa kāpums ir vērojams, ja ražošanā izmanto gan šķeldu, gan dabasgāzi vai tikai šķeldu, kas būtiski ļauj samazināt ražošanas izmaksu pieaugumu.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas (LNPAA) valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis norāda: "Namu pārvaldnieks ir starpnieks norēķinos starp dzīvokļu īpašniekiem un komunālo pakalpojumu sniedzējiem. LNPAA aicina, no vienas puses, komunālo pakalpojumu sniedzējus nepiemērot klientiem maksājumu kavējuma soda sankcijas, un, no otras puses, aicina māju iedzīvotājus gadījumā, ja nespēj samaksāt visu mēneša rēķinu, tad, maksājot iespēju robežās, vērsties pie sava mājas apsaimniekotāja un vienoties par kavēto apkures maksājumu segšanas grafiku. Asociācijas vārdā gribu aicināt gan māju apsaimniekotājus un pārvaldītājus, gan komunālo pakalpojumu sniedzējus būt pretimnākošiem kopīgu risinājumu meklēšanā, tostarp atlikto maksājumu ieviešanā."

Finansiālu atbalstu siltumapgādes pakalpojuma izmaksu segšanai maznodrošinātās un trūcīgās personas var saņemt, vēršoties savas pašvaldības sociālā dienestā.

Ņemot vērā tendences dabasgāzes tirgū, situācija apkures sezonas laikā var mainīties. Šobrīd izskatīšanā joprojām ir 15 siltumapgādes tarifu projekti, kur lielākā daļa stāsies spēkā 2022. gadā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir institucionāli un funkcionāli neatkarīgs, pilntiesīgs, autonoms publisko tiesību subjekts, kas realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs saskaņā ar likumu "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" un regulējamo nozaru normatīvajiem aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!