Foto: LETA
Šis gads piena nozarē Latvijā varētu būt mierīgs, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis un LOSP Piena grupas vadītājs Guntis Gūtmanis.

Viņš teica, ka konkrētas prognozes par to, kāds šis gads būs piena ražotājiem, ir ļoti grūti izteikt, taču, pēc pašreizējām prognozēm, 2019. gads varētu būt mierīgs. "Pašlaik situācija ir mierīga, līdz ar to visam vajadzētu saglabāties aptuveni tādā pašā līmenī kā tagad," teica Gūtmanis.

LOSP valdes loceklis piebilda, ka pienam, tāpat kā graudiem un citām industriālajām pārtikas grupām, cenu nosaka lielie tirgi un ilgtermiņā piena nozarē prognozējama turpmāka ražošanas globalizācija, tādēļ vieglāk būs strādāt lielajiem uzņēmumiem.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā izslaukums no vienas govs palielinās, kamēr lopu skaits samazinās, taču kopējais saražotā piena daudzums saglabāsies aptuveni līdzšinējā līmenī, pateicoties efektivitātes pieaugumam. "Tā kā Eiropā ir vienotais tirgus, mēs nemaz nevaram atļauties būt neefektīvi. It īpaši, ja atceramies, ka mums ir mazāki platību maksājumi. Eiropa gan stāsta, ka lielākus mums arī nevajag, jo te ir lētāks darbaspēks un zemākas zemes cenas. Diemžēl mums darbaspēka nav. Viss mūsu darbaspēks strādā Rietumeiropas fermās un tā ir problēma," teica Gūtmanis.

Tāpat viņš minēja, ka piena pašizmaksu būtiski ietekmē tas, cik daudz lopbarības zemnieki spēj izaudzēt saimniecībā un cik daudz tā ir jāpiepērk klāt. "Jo vairāk izaudzē pats, jo zemāka ir piena pašizmaksa. Pēc tāda sausuma kā pērn klāt ir jāpiepērk daudz, un, ja tam nav naudas, ganāmpulks ir jālikvidē. Govi nevar uz mēnesi aizslēgt ciet. Tāpēc mēs aicinām visus zemniekus, kuriem ir kāds lieks siena rullis, ar šo informāciju dalīties, nevis to pārdot uz ārzemēm. Mums vienam otram ir jāpalīdz, lai ganāmpulki nebūtu jāsamazina, jo kopumā Latvijā apstākļi piena lopkopībai ir ļoti labvēlīgi," sacīja Gūtmanis.

Komentējot industriālo piena produktu cenu tendences, viņš norādīja, ka piena pulvera cenai ir tendences nedaudz kāpt, savukārt sviesta cenām tagad vērojams neliels kritums pēc to sadārdzināšanās pērn. Tomēr kopumā sviesta cenu svārstības ir tik nenozīmīgas, ka par tendenci īsti nevar runāt. Pēc Gūtmaņa sacītā, augstākas sviesta cenas ļauj noturēt piena iepirkuma cenu esošajā līmenī. Tikmēr piena pulvera cenām ir tendence kāpt, ko var skaidrot ar to, ka pamazām ir izpārdoti kādreiz intervencē iepirktie krājumi.

Gūtmanis arī prognozēja, ka Latvijā šogad saražotā piena apmērs varētu būt vai nu tāds pats, kā pērn, vai var nedaudz kāpt saistībā ar pieaugušo efektivitāti.

LOSP ir Latvijā lielākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 58 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!