Foto: DELFI

Šis gads piensaimniekiem būs skaudrāks nekā pēdējie divi iepriekšējie, prognozēja piena pārstrādes uzņēmuma "Smiltenes piens" padomes priekšsēdētāja Gita Mūrniece.

"Varu teikt, ka šis gads būs skaudrāks. Tie pēdējie divi gadi, kas mums visiem - gan piena ražotājiem, gan pārstrādātājiem - bija tie labākie, es domāju, ka tas ir beidzies uz kādu zināmu laiku. Krievijas tirgus vairāk vai mazāk ietekmē visus, ne tikai visā Eiropā, bet arī visā Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un arī mūsu mazajā Smiltenē. Jo Latvija no citām valstīm atšķiras ar to, ka mēs saražojam vairāk izejvielas [piena] un, iedomājieties, 50% izejvielas ir jāatrod jauni tirgi. Atrast jaunus tirgus, ir ilgtermiņa un arī naudietilpīgs moments," sacīja Mūrniece.

Viņa piebilda, ka piena pārstrādes uzņēmumiem jaunu tirgu meklējumi norit ļoti lēni. "Valsts ir piešķīrusi līdzekļus jaunu tirgu meklēšanai, mēs jau arī esam bijuši kādās četrās vietās - Īrijā, Parīzē, tagad Londonā... Tas neiet tik ātri, jo visi jau meklē visu laiku," teica kompānijas padomes priekšsēdētāja.

Tāpat viņa norādīja, ka piena produktu patēriņš Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir stipri zemāks, līdz ar to patēriņam ir iespējas augt. "Es lieku lielas cerības uz to, ka cilvēku ekonomiskais līmenis Latvijā celsies. Tas, ka tas uzlabojas, nenoliedzami ir redzams arī pēc algām," sacīja Mūrniece.

2013.gadā "Smiltenes piens" strādāja ar 15,105 miljonu eiro apgrozījumu un 659,4 tūkstošu eiro peļņu, liecina informācija datubāzē "Lursoft".

"Smiltenes piens" dibināts 1993.gadā, un tā pamatkapitāls ir 472,9 tūkstoši eiro. Informācija par kompānijas īpašniekiem nav pieejama, jo "Smiltenes piens" ir akciju sabiedrība - tam nav Uzņēmumu reģistram jāsniedz ziņas par dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!