Foto: DELFI

Pēc divu gadu ilgas jauno uzņēmēju cīņas noslēdzies konkurss "Radām novadam", kurā pirmo vietu ieguva Mazsalacas komanda "Jauniešu vētra" no Vidzemes augstskolas.

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura laikā katra komanda sevis izvēlētā novadā divu gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Finālā tika vērtētas komandu tiešais ekonomiskais labums novadam, netiešais ekonomiskais labums novadam, kā arī attīstības perspektīvas.

"Komandas ir pierādījušas, ka jaunieši var izdarīt," atklājot konkursa finālu, teica konkursa idejas autors un SIA "3ZD" vadītājs Andris Čeksters. "Vienīgais iemesls, kāpēc projekts izdevās, ir tas, ka jaunieši bija aktīvi." Arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Andra Feldmane piekrita: "Tikai ar jaunajiem uzņēmējiem mēs sasniegsim ļoti ilgtspējīgu Latviju!"

Tikmēr Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras direktore Daina Sproģe pauda: "Es tiešām ceru, ka tiem jauniešiem, kas projektā piedalījās, radās apziņa, ka mēs varam!" Viņa pauda cerību, ka šis konkurss kalpos tikai par pilotprojektu, un novēlēju ilgu mūžu "Radām novadam".

Finālā piedalījās un pirmo vietu ieguva Mazsalacas novada komanda "Jauniešu vētra", kam ir trīs darbības virzieni: SIA "Speed up Bike" radījis "bērniem līdzi augošus" velosipēdus, IK "Lienes dārzi" aktīvi strādā, lai padarītu Latvijas dārzus skaistākus un trešais darbības virziens ir dabas izziņas un pasākumu tūrisms Mazsalacā. Kopumā komanda piesaistīja finansējumu 33 350 eiro apmērā, kā arī radīja trīs darba vietas.

"Ļoti priecājamies, ka esam uzvarējuši. Īstenībā bijām pārliecināti, ka mums ir labi rezultāti. Mēs bijām sūri un grūti strādājuši, un meitenes vēl joprojām šodien strādā, ar bērniem darbojas. Daudz gan vēl darba priekšā," pēc uzvaras portālam "Delfi" atklāja "Jauniešu vētras" līderis Jānis Akmentiņš.

"Es nenācu ar apziņu, ka būs. Katrā ziņā mēs zinājām, ka būsim labāko starpā. Faktiski, tagad visi lielākie darbi priekšā. Viss vēl jāsasniedz. Tas, ka mēs uzvarējām konkursā, tas ir tikai tāds patīkams stimuls," uzsvēra Akmentiņš. "Bez konkursa [mūsu] rezultāts nebūtu tāds pats, to ideju mēs bijām izdomājuši varbūt ārpus konkursa, bet mēs to sākām apspēlēt un īstenot tikai konkursa laikā. Konkurss mūs pamudināja uz darbību."

Otro vietu ieguva Latvijas Universitātes (LU) komanda "Purvu bridēji", kas attīsta purva tūrismu. Līdz šim vairāk nekā 300 cilvēku jau ir izmantojuši viņu pakalpojumu. "Purvu bridēji" ieguva arī portāla "Delfi" speciālbalvu – reklamēšanās iespējas 1000 eiro apmērā.

Finālā piedalījās un trešo vietu izcīnīja "Balto gulbju projekti", kuri pārstāv Ventspils augstskolu un darbojas Gulbenes novadā, kur tā izveidoja disku golfa laukumu, un komanda piedāvā arī citiem novadiem atbalstu diska golfa laukumu izveidē un aktīvi popularizē šo sporta veidu Latvijā. Vienlaikus šī komanda ieguva organizācijas "JCI Latvia" speciālbalvu – biznesa konsultācijas un žurnāla "Kapitāls" speciālbalvu.

Ceturto vietu ieguva Ludzas novada komanda "RISEBA A-wake", kas nodibinājusi uzņēmumu SIA "Blue Dot", kas rezultējies deju studijas "CosaBuena" un laivu nomas "Ludza A-Wake" izveidē. Vienlaikus komanda radījusi biedrību "AKA Latvia", kas aktīvi popularizē atkritumu šķirošanu un uzņēmumu SIA "AGI Production", kas piedāvā audiovizuālos pakalpojumus.

Savukārt piekto vietu izcīnīja "Zaļā Republika" no LU, kas savu darbību uzsāka Siguldas novadā ar ideju radīt "eko komūnu", bet pirmos biznesa soļus spēruši īpašu auto nomā. Lai arī komanda vēl nav uzsākusi eko komūnas izveidi, tomēr tā ir piesaistījusi būtiskas investīcijas un šobrīd vienīgais šķērslis ir piemērota zemes gabala atrašana.

Savu veikumu prezentēja konkursa piecas labākās idejas, tās vērtēja profesionāla žūrija: portāla "Delfi" nacionālo un biznesa ziņu redaktore Guna Gleizde, Saeimas deputāte un bijusī premjere Laimdota Straujuma (V), žurnāla "Kapitāls" izdevniecības vadītājs Juris Kabakovs un biznesa inkubatora "Magnus" valdes priekšsēdētājs Dairis Cālītis.

Vienlaikus Straujuma divas komandas – "Jauniešu vētru" un "Purvu bridējus" – uzaicināja septembrī savus panākumus prezentēt Saeimas deputātiem Ilgtspējīgas attīstības komisijā.

Kopumā konkursā "Radām novadam" tika iesaistīti 18 Latvijas novadi, 11 Latvijas augstskolas un vairāk nekā 100 studentu. Šo vairāk nekā divu gadu laikā konkursā ir izveidoti 11 jauni uzņēmumi un biedrības, piesaistīts finansējums biznesa projektu īstenošanai aptuveni 175 000 eiro apmērā un radītas vairākas jaunas darba vietas.

Pirms gada konkursa pusfinālā triumfēja Mazsalacas novada komanda "Jauniešu vētra".

Konkursu "Radām novadam" organizēja "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalstīja "Erasmus+". Projekta partneri ir LU un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola. Konkurss sākās 2013. gada rudenī.

Plānots, ka konkurss "Radām novadam" rudenī varētu atsākties ar vēl lielāku vērienu, šoreiz iesaistot pilnīgi visus Latvijas novadus.

Portāls "Delfi" aktīvi sekoja konkursam, ar rakstiem par "Radām novadam" var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!