Foto: Pixabay

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA) un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) pievienojas citām ar veselību saistītām organizācijām, pieprasot veselības ministra Daniela Pavļuta demisiju. Tai pat laikā nozares ieskatā atbildību par situāciju būtu jāuzņemas solidāri arī valdības vadītājam un valdībai kopumā.

"Par mūsu nozari atbildīgā Veselības ministrija nav spējusi turēt savu solījumu par darbības neapturēšanu vakcinētiem pakalpojuma sniedzējiem. Mēs no savas puses izpildījām valdības uzliktās prasības un sasniedzām vienus no augstākajiem nozares vakcinācijas rādītājiem, bet atkal esam pirmā nozare, kuras darbība tiek pilnībā apturēta bez valdības diskusijām ar nozari. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka tā saucamajam 3.vilnim pēc divu gadu darbības Covid-19 apstākļos valdība pat nebija sagatavojusies, tāpēc patiesībā atbildība būtu jāuzņemas solidāri visai valdībai un arī citiem valdības ministriem – tostarp premjeram. Piemēram, ir nepieņemama pašreizējā situācija, ka pilnīgs liegums strādāt nozarei un cilvēki ir atstāti bez jebkādas iespējas gūt ienākumus iestājās 21. oktobrī, bet 1. novembrī vēl joprojām nav skaidri atbalsta instrumenti un tie ir netaisnīgi pret nozari," uzskata Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente Sabīne Ulberte.

"Šobrīd notiek gatavošanās ārstniecības personu mobilizācijai, bet mēs redzam ļoti haotisku un slikti organizētu procesu, kas apliecina, ka Veselības ministrijai nebija iepriekš sagatavota plāna. Vēl joprojām neviens nespēj pateikt, kāda plānota samaksa ārstniecības personām mobilizācijas ietvaros, starp kurām ir arī strādājošie estētiskajā kosmetoloģijā. Vienlaikus mēs sagaidām, ka valdība turēs doto vārdu un ļaus nozarei pēc iespējas drīzāk atsākt darbību, pretējā gadījumā strādājošie vēl vienu bezdarbības gadu finansiāli un emocionāli nespēs izturēt un aizies ēnu ekonomikā," teic Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas prezidente Renāte Reinsone.

Nozare uzskata, ka Veselības ministrija un veselības ministrs ļoti slikti pārzina nozares specifiku – nav pieļaujams, ka tiek pieļautas tās pašas kļūdas, kas pirmajos divos pandēmijas posmos. Asociācijas arī aicina valdību ņemt vērā, ka estētiskajā kosmetoloģijā strādājošajām personām bija liegums strādāt gandrīz deviņus mēnešus un vasarā tās darbojās tikai nepilnus četrus mēnešus. Tāpēc nedrīkst nozarei, lai tās dalībnieki kvalificētos atbalsta saņemšanai, noteikt kritērijus par nodokļu nomaksu. Pēc tik ilga pārtraukuma ir nepieciešams laiks, lai atjaunotu darbību ar iepriekšējo rocību. Turklāt, ņemot vērā mazo nodokļu maksātāju reformu, daļa strādājošo nolēma mainīt darbības formu un izveidot savus uzņēmumus. Bet tā rezultātā šie pakalpojuma sniedzēji var nekvalificēties atbalstam

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!