Foto: AFP/Scanpix

Skandināvu telekomunikāciju koncerns ”Telia Sonera”, kas dedzīgi atbalsta ideju par telekomunikāciju uzņēmumu ”Latvijas Mobilais telefons” (LMT) un ”Lattelecom” apvienošanu, vēlas savā īpašumā iegūt 100% abu uzņēmumu kapitāldaļas vai vismaz kontrolpaketi.

Privatizācijas aģentūra jau šā gada maijā saņēmusi "Telia Sonera" paziņojumu, ka kompānija nav gatava "Lattelecom" un LMT reorganizācijai, pirms vienošanās par to, cik liela akciju daļa apvienotajā uzņēmumā piederēs skandināviem, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums pieļauj, ka, ņemot vērā to, ka tieši šobrīd "Telia Sonera" būtu izdevīgi mēģināt iegūt uzņēmumus savā īpašumā, jo, atbilstoši Latvijas un "Telia Sonera" jumta līgumam, "Lattelecom" cena ir atkarīga no uzņēmuma darbības rezultātiem pēdējos gados un tieši tagad tie esot pasliktinājušies.

"Telia Sonera" pārstāvis Kenets Radne, kas šogad kļuva par LMT padomes priekšsēdētāju, runājot par apsvērumiem, kas būtu jāņem vērā, nosakot apvienotā uzņēmuma cenu, atzinis: "Protams, var vēsturiski redzēt, kā šīs abas kompānijas ir attīstījušās, bet svarīgi ir saprast, kādi aktīvi tām ir. Un kā tās sevi parādīs nākotnē. Kāda ir kompāniju naudas plūsma, nepieciešamība tajās investēt, un tā tālāk."

Tiesa gan, kā vēsta raidījums, jau tagad esot skaidrs, ka agrāk vai vēlāk Latvijas telekomunikāciju nozares flagmaņus savā īpašumā iegūs "Telia Sonera", jo, veidojot LMT un "Lattelecom", skandināvu koncernam jau rezervētas pirmpirkuma tiesības uz  valstij piederošajām LMT un "Lattelecom" kapitāla daļām. Ja, atbilstoši šovasar tapušajam piedāvājumam, valdība būtu nolēmusi LMT kapitāldaļas ieskaitīt "Latteelecom" pamatkapitālā, "Telia Sonera" būtu automātiski ieguvusi 53% kapitāldaļu. Patlaban "Telia Sonera" pieder 49% "Lattelecom" kapitāla daļu.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ekonomikas ministrija, komentējot valdībā iesniegto ziņojumu par LMT un "Lattelecom" apvienošanu, ir uzsvērusi, ka telekomunikāciju uzņēmumu privatizācija pagaidām netiek plānota.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!