Foto: F64

Pirmdien, 14. septembrī, "Skinest Group" Rīgā noslēgusi līgumu par bankrotējušā Latvijas kosmētikas un parfimērijas ražotāja "Dzintars" aktīvu iegādi, informē uzņēmums. "Mūsu vienīgais mērķis ir glābt leģendāro preču zīmi, atsākt ražošanu un atkal pārvērst "Dzintaru" par veiksmes stāstu, kas padarīs lepnu ikvienu Latvijas iedzīvotāju," darījumu komentē "Skinest Group" īpašnieks Oļegs Osinovskis.

SIA "Ritrem" – uzņēmums, kas iegādājās "Dzintara" aktīvus – ir daļa no "Skinest Group", un tā mātes uzņēmums ir "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca", kas nodarbina vairāk nekā 600 cilvēku Latvijā.

"Mūsu vienīgais mērķis ir glābt leģendāro preču zīmi, atsākt ražošanu un atkal pārvērst "Dzintaru" par veiksmes stāstu, kas padarīs lepnu ikvienu Latvijas iedzīvotāju," darījumu komentē "Skinest Group" īpašnieks Oļegs Osinovskis, piebilstot, ka tā viņam patiešām bija sava veida misija. "Vēsturiski lielie rūpniecības uzņēmumi ir bijuši ekonomikas mugurkauls, un to veiksmīga darbība ir svarīga jebkurai valstij gan pragmatiski, gan emocionāli," uzsver Osinovskis. Viņaprāt, "Dzintars" ar 170 gadu vēsturi noteikti bija viens no latviešu nacionālā lepnuma simboliem.

Ražošana "Dzintarā" tika pārtraukta gandrīz pirms gada, bet to ir paredzēts atsākt jau šā gada oktobrī, atjaunojot daudzas darbavietas, sola Osinovskis. "Mums ir ievērojama pieredze ne tikai rūpniecības uzņēmumu uzturēšanā, bet arī veiksmīgā to vadībā. Tas, savukārt, nozīmē simtiem darbavietu un miljoniem nodokļu ieņēmumu valstij," teic Osinovskis, paskaidrojot, ka "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca" ir lielisks piemērs tam, kā uzņēmumu atkal nostādīt uz kājām un panākt, lai tam būtu svarīga loma vietējā, reģionālā un valsts līmenī.

Uzņēmumā skaidro, ka "Skinest Group" saskata lielu potenciālu "Dzintara" agrākajās aktivitātēs gan pētniecības un attīstības, gan ražošanas jomā. "Cilvēki gan Latvijā, gan citviet gaida Dzintara atgriešanos, un tas notiks, par to nav šaubu. Uzņēmums ir labās rokās, un mums ir pietiekami daudz kapitāla, lai nodrošinātu, ka uzņēmums saņem visus tā attīstībai nepieciešamos ieguldījumus," uzsver Osinovskis. Pēc viņa teiktā, uzņēmuma produktu sarakstā ir vairāki pasaules klases produkti.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījuma "Nekā personīga" žurnālistiem tapis zināms, ka visaugstāko cenu 5 500 000 eiro "Swedbank" augustā iemaksājusi Daugavpils firma "Ritrem". Mikrouzņēmums ar niecīgu pamatkapitālu pērn nav veicis ne iedzīvotāju ienākuma nodokļa, ne arī Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksājumus. "Ritrem" vienīgais īpašnieks ir "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca", un savukārt tā patiesais labuma guvējs ir Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

Osinovskim Latvijā ir slikta slava, jo tiesā joprojām atrodas krimināllieta, kurā uz apsūdzēto sola par kukuļošanu sēdies bijušais Latvijas dzelzceļš šefs Uģis Magonis un Osinovskis par pusmiljona maksāšanu saistībā ar vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederoša uzņēmuma.

"Es nepazīstu (Osinovski), nezinu viņa nodomus. Mēs ar viņu nekad neesam tikušies vai runājuši. Es sev esmu (tādu biznesa modeli) definējis kā kaut ko aizliegtu. Tas nav iespējams, līst citā sfērā.. Varbūt tā notiek tikai uzņēmējdarbībās, kur pilnībā vienalga- šodien šujam zeķes, rīt ražojam kosmētiku. Kvalitāte tādām precēm parasti ir zināma. Manai biznesa pieejai nekas tāds nav iedomājams!" sacīja "Dzintara" bijušais īpašnieks Iļja Gerčikovs.

"Dzintara" maksātnespējas administrators Jānis Ozoliņš ar "Ritrem" darījumu 31. augustā jau parakstījis. Un iebildumus šim darījumam nav cēlis ne VID, ne Attīstības finanšu institūcija "Altum". Arī "Swedbank" saka, ka tā pārbaudījusi naudas izcelsmi, un tā labi pazīstot pārdevēju, proti, administratoru. "Tas ("Ritrem" ), pirmkārt, piedāvāja augstāko cenu un izpildīja visus nosacījumus, kurus mēs lūdzām izdarīt," skaidroja administrators.

"Ritrem" īpašumā nonākusi ne vien "Dzintara" kustamā un nekustamā manta, bet arī tiesības uz "Dzintara" intelektuālo īpašumu – preču zīmēm, skaidroja "Nekā personīga". Tās Gerčikovs reģistrējis uz sava vārda, un par to patlaban notiek tiesvedība. Taču, kā uzsver raidījumā, iespējams, Osinovski nemaz neinteresē kosmētikas ražošanas turpināšana, jo jau pagājušo nedēļu administrators pārdošanā izlika "Dzintara" nepabeigtos ražojumus un pasūtījumus, tai skaitā izejvielas, par ko var pārliecināties "Latvijas vēstneša" publikācijā.

Gerčikovs, kurš savulaik saņēmis ANO intelektuālā īpašuma organizācijas zelta medaļu par izgudrojumu, apgalvo, ka preču zīmes ar nosaukumu "Dzintars" var izmantot tikai viņš. "Tās ir priekšrocības. Ko viņš (Osinovskis) ar tām darīs, man grūti teikt. Jebkurā gadījumā, man tas netraucēs. Tā kā vēlos pateikt visiem, ka "Dzintars" tādā izskatā, kādā to bijāt raduši redzēt, tiks izdots arī turpmāk," viņš sacīja.

"Skinest Group" ietilpst vairāk nekā 50 uzņēmumi 15 valstīs. Grupa ir ieguldījusi vairāk nekā 40 miljonus eiro un izveidojusi vairāk nekā 800 darba vietas Latvijā. Grupa nodarbojas ar dzelzceļa vagonu un lokomotīvju ražošanu, kā arī dzelzceļa būvniecību; tai pieder lielākais dzelzceļa vagonu un lokomotīvju skaits Baltijas valstīs; tā būvē vēja un saules enerģijas parkus, hidroelektrostacijas, dzīvojamās ēkas, golfa laukumus un ņem dalību daudzos citos projektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!