Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzņēmumam SIA "Delfa" piederošajā noliktavā – saldētavā Rīgā, Mellužu ielā 13 – 11, konstatējis aptuveni 10 tonnas pārmarķētu, kā arī neatbilstoši marķētu gaļas un zvejas produktu. Šie produkti bijuši paredzēti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kā arī kādai skolai.

Kā informē PVD, daļa no produktiem ir nederīgi lietošanai uzturā, jo tiem ir beidzies derīguma termiņš.

Neatbilstoši marķētie produkti pieder diviem uzņēmumiem – "Delfa" un SIA "Fris-L", kas no "Delfa" nomā noliktavas telpas.

Pārbaudē konstatēta "Fris-L" piederoša aptuveni tonna saldētu produktu - putnu gaļa, laša fileja un cūkgaļa, kas tikusi pārmarķēta, proti, ražotāja oriģinālais marķējums aizstāts ar citu.

Apmēram 300 kilogramiem cūkgaļas derīguma termiņš beidzies jau pirms diviem mēnešiem – 2015. gada 16. septembrī, taču tas patvaļīgi pagarināts līdz 2016. gada februārim. Kā noskaidrots pārbaudē, cūkgaļu pārmarķējusi SIA "Agro Trans A", pēc tam to piegādājot Fris-L".

"Fris-L" veco cūkgaļu piegādājis dažādiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, tostarp uzņēmumam, kas nodrošina ēdināšanu Rīgas 54. vidusskolā. Nekavējoties tika veikta pārbaude arī tur un no aprites izņemti 65 kilogrami saldētās gaļas, kuru ēdinātājs vēl nebija paspējis izmantot. Arī citas "Fris-L" piederošās produkcijas izplatīšana, kas konstatēta pārbaudē noliktavā, ir apturēta. Pārtikas un veterinārais dienests uzdevis "Agro Trans A" atsaukt saldēto cūkgaļu no uzņēmumiem, kam tā piegādāta.

No apgrozības izņemta arī "Delfa" piederoša produkcija – 760 kilogrami saldētu zvejas produktu ar beigušos derīguma termiņu, kā arī uz laiku līdz apstākļu noskaidrošanai apturēta teju septiņu tonnu saldētu nemarķētu vai neatbilstoši marķētu zvejas produktu un 240 garneļu konservu izplatīšana.

Par konstatētajiem pārkāpumiem pret uzņēmumiem ierosinātas administratīvās lietas, kuru laikā uzņēmumiem būs jāpierāda nemarķēto un pārmarķēto produktu izcelsme un derīgumu termiņu atbilstība ražotāju norādītajiem, kā arī jāiznīcina produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš.

Sods par marķēšanas prasību pārkāpumiem juridiskām personām ir līdz 700 eiro vai, ja gada laikā kopš soda piemērošanas tiek pieļauti atkārtoti pārkāpumi, līdz 4 000 eiro.

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, ka pārtikas nozares uzņēmēju pienākums ir nodrošināt pārtikas izsekojamību, proti, visos aprites posmos ir jāsaglabā pārtikas marķējums, iepakojums un pavaddokumenti, lai nepieciešamības gadījumos attiecīgo preci varētu atsaukt vai izņemt no aprites.

Par pārtikas produktu informāciju atbildīgais uzņēmējs nodrošina pārtikas produktu informācijas esamību un precizitāti saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem.

Pārtikas apritē iesaistīti uzņēmēji nepārveido pārtikai pievienoto informāciju, ja šādas izmaiņas var maldināt galapatērētāju vai citādi mazināt patērētāju tiesību aizsardzības līmeni un mazināt galapatērētāju iespējas izdarīt apzinātu izvēli. Pārtikas uzņēmēji ir atbildīgi par jebkurām izmaiņām, ko tie veic pārtikai pievienotajā informācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!