Foto: LETA

Uzņēmums "Skonto būve" vērsies Valsts kontrolē (VK) ar lūgumu izskatīt Valsts vides dienesta (VVD) rīcību saistībā ar Inčukalna gudrona dīķu sanāciju, pamatojoties uz iespējamu valsts līdzekļu izšķērdēšanu, pastāstīja uzņēmuma advokāts Viktors Tihonovs.

"[VK uzņēmums vērsies] norādot uz vismaz deviņām būtiskām sadaļām, kur, mūsuprāt, notiek valsts budžeta līdzekļu izšķiešana un kur tiek veiktas apzinātas darbības ar mērķi apdraudēt Eiropas struktūrfondu apgūšanu," sacīja Tihonovs.

Advokāts norādīja, ka līdz šim bijis skaidrs, ka no diviem dīķiem bija jānorok konkrēts gudrona daudzums. "Tas bija arī, cik mēs saprotam, saskaņots ar Eiropu. Tagad pavasarī parādās jauna versija, ka nevis konkrēts apmērs, bet būs jaizrok vairāk. Neviens nezina, cik tālu, neviens nezina, cik dziļi un kādā apmērā. Protams, tajā brīdī Eiropa saka, ka "pagaidiet – kāds ir līguma mērķis. Ko tad jūs, valsts, esat darījuši?"," pauda "Skonto būves" pārstāvis.

"Mūsuprāt, [VVD] izmanto ļaunprātīgu dienesta stāvokli, lai maldinātu gan Eiropu, gan mūsu pašu amatpersonas, bet cieš no tā valsts budžets," uzsvēra Tihonovs.

"Skonto būve" iesniegumā VK norāda, ka VVD rīcības rezultātā tika sadārdzināta projekta realizācija par vismaz 7,4 miljoniem eiro, VVD līguma izpildes kontrolei ir izvēlējies privātpersonas palīdzību, par kuras pakalpojumiem tiek maksāt budžeta līdzekļi, VVD apsardzes firmas pakalpojumus finansē bez pamatojuma, dienests izsludinājis konkursu tādu darbu veikšanai, kuri jau šobrīd tiek veikti un ir apmaksāti cita iepirkumu līguma ietvaros, izšķērdīgi rīkojas ar valsts budžeta līdzekļiem, juridisku jautājumu risināšanai un dienesta amatpersonas maldina sabiedrību un valsts augstākās amatpersonas.

"Skonto būve" otrdien iesniegumu Valsts kontroles pārstāvjiem iesniedza Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes laikā. VK pārstāvji apliecināja, ka iesniegums tiks izskatīts un izvērtēts. VK pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja aģentūrai apstiprināja, ka VK ir saņēmusi "Skonto būves" iesniegumu. Tas nodots VK 4.revīzijas departamentam, no kura atbilde par lietas būtību tiek sagaidīta līdz 24.septembrim

Otrdien komisijas deputāti uzklausīja Inčukalna gudrona dīķu sanācijā iesaistītās puses - VVD, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) un "Skonto būves" pārstāvjus.

Komisijas deputāti vienojās, ka VVD līdz šā gada 1.oktobrim VARAM jāiesniedz saskaņots turpmākās rīcības plāns par Inčukalna sērskābā gudrona sanācijas darbiem, plānā iesniedzot informāciju par veicamajiem darbiem un to izpildes termiņiem, kā arī par projekta pabeigšanai nepieciešamo faktisko pieejamo budžetā paredzēto finansējumu. Tāpat VVD līdz 1.oktobrim jāiesniedz informācija par izlietotajiem līdzekļiem, kā arī rakstisku apliecinājumu, ka rīcības plānā paredzētie pasākumi nodrošinās Eiropas finansējuma apgūšanu.

Deputātus interesēja iespēja, ka Latvija, saistībā ar Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu konfliktu, varētu zaudēt Eiropas finansējumu, tādējādi palielinot slogu uz valsts budžetu. Savukārt deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā Apvienība, NA) norādīja, ka strīds starp abām pusēm ir civiltiesisks un jārisina tiesas ceļā, neiesaistot tajā Saeimas deputātus.

VARAM Investīciju uzraudzības departamenta direktors Artis Lapiņš deputātus informēja, ka pastāv iespēja projektu sadalīt divās daļās un daļu no līdzfinansējuma piesaistīt no nākamā ES fondu plānošanas perioda (2014.-2020.).

"Situācija uz šo brīdi ir šāda - 22.jūlijā tika izbeigts līgums ar "Skonto būvi" par sanācijas veikšanu un šobrīd projekts turpinās. Šobrīd nav pieņemts lēmums par projekta pārtraukšanu. Šobrīd ir iezīmējušies divi scenāriji - trešdien mēs tiekamies ar Eiropas Komisiju un uzklausīsim viedokli par tiem. Viens scenārijs paredz pabeigt projektu, kā nefunkcionējošu līdz 2019.gada beigam - jebkuri izdevumi no nākamā gada būs jāsedz Latvijai, bet otrs - ja projekts līdz 2019.gadam tiek pabeigts un visi mērķi sasniegti, tad mēs varam atgūt no ES līdzekļus," klāstīja Lapiņš.

Otrā scenārija ietvaros tiekot pieļauta iespēja projektu dalīt fāzēs "divu plānošanas periodu ietvaros, kas dotu iespēju kaut kādu noteiktu darbu pabeigt jaunā plānošanas peridoa ietvaros," skaidroja Lapiņš, norādot, ka par konkrētiem lēmumiem varētu diskutēt pēc šīs tikšanās.

Jau ziņots, ka Vides valsts dienests VVD lauza līgumu ar "Skonto būvi" par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju pēc tam, kad ilgstoši nebija iespējams rast kopsaucēju ar uzņēmumu vairākos līguma punktos. Patlaban līgums par dīķu sanāciju ir izbeigts, un uzņēmums ir iesūdzējis Valsts vides dienestu tiesā par līguma izbeigšanu, uzskatot, ka tas darīts prettiesiski.

Sākotnējais līgums ar sanācijas darbu veicēju tika noslēgts 2010.gada 24.septembrī, un tas paredzēja, ka projekta kopējās izmaksas būs 29 miljoni eiro. Savukārt pagājušā gada pavasarī pēc " Skonto būves" lūguma sākotnējā līguma summa tika palielināta par 16 miljoniem jeb par 50 procentiem un sasniedza 45 miljonus eiro. Pavasarī uzņēmējs vērsās valdībā, informējot, ka bez papildu finansējuma ir apdraudēta projekta pabeigšana.

Kopš 28.augusta objekta fizisko apsardzi Dienvidu dīķa teritorijā VVD uzdevumā nodrošina apsardzes kompānija "RD Consult". "Skonto būvei" nav liegtas tiesības piekļūt savam īpašumam un tehnikai, kas atrodas objektā, iepriekš savas darbības saskaņojot ar VVD.

Savukārt "Skonto būve" objekta pārņemšanu vērtē kā ielaušanos un uzskata, ka tā viņiem atņemta ar varu. Attiecībā uz šiem notikumiem "Skonto būve" ir vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa ierosināšanu un vainīgo personu saukšanu pie atbildības pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem - gan par patvarību, gan valsts amatpersonas dienesta stāvokļa rupju pārkāpumu, gan arī sveša īpašuma bojāšanu.

BNS, +371 67088611, zinas@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!