Foto: Skontofc.lv

Problemātisko aktīvu pārvaldītājas AS "Reverta" mājaslapā kā investīciju objekts par 12,5 miljoniem eiro pārdošanā tiek piedāvāts "Skonto" stadions.

Pagājušā gada oktobrī stadionu bija plānots pārdot izsolē, kurā sākumcena arī bija noteikta 12,5 miljoni eiro, taču izsole tika atcelta, jo uz to nepieteicās neviens pretendents.

Pārdodamo īpašumu veido četri zemesgabali ar kopējo platību 45 993 kvadrātmetri, kas sastāv no zemesgabala, uz kura atrodas daudzfunkcionāla sporta halle, stadions un noliktava 34 906 kvadrātmetru platībā, kā arī trīs neapbūvēti zemesgabali attiecīgi 4337 kvadrātmetru, 4300 kvadrātmetru un 2390 kvadrātmetru platībā.

Saskaņā ar Rīgas pilsētas teritorijas plānojumu "Skonto" stadions atrodas daļēji jauktās apbūves ar dzīvojamo funkciju teritorijā, kur primārā izmantošana ir daudzdzīvokļu māju, komerciāla rakstura objektu un tirdzniecības un pakalpojumu objektu būvniecība. Šajā teritorijā paredzēta perimetrālā apbūve, maksimālais atļautais stāvu skaits - 16 stāvi. Īpašums nodrošināts ar visām nepieciešamajām pilsētas komunikācijām.

Lēmumu par pirkuma darījuma noslēgšanu pārdevējs pieņems pēc piedāvājuma saņemšanas, liecina informācija "Revertas" mājaslapā.

Jau ziņots, ka pērn 25.oktobrī plānotā "Skonto" stadiona izsole tika atcelta, jo neviens investors oficiāli neiemaksāja nepieciešamo drošības naudu, lai piedalītos izsolē, informēja problemātisko aktīvu pārvaldītājas AS "Reverta" Komunikācijas un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa.

"Rīkojot izsoli, centāmies uzrunāt un informēt iespējami plašu interesentu loku. Tagad apsvērsim citas pārdošanas formas un iespējas. Taču, ņemot vērā objekta izdevīgo atrašanās vietu un ģeogrāfisko novietojumu, izsoles atcelšanu neuzskatām par neveiksmi, jo objekta vērtība nemazināsies. Tā pat varētu pieaugt, ko noteiks nekustamo īpašumu tirgus attīstība un pircēju finansiālās iespējas," skaidroja Ozoliņa.

Pērn oktobrī "Skonto" stadiona projekta attīstītājs Guntis Indriksons norādīja, ka pats nopirks stadionu. "Uzskatu, ka man tas ir jādara, ņemot vērā, ka savulaik esmu šo projektu radījis, attīstījis, ieguldījis tajā līdzekļus, ņemot lielus kredītus. Vienkārši pašreiz nav īstais laiks to darīt," laikrakstam "Dienas bizness" norādījis Indriksons.

Viņš uzskata, ka noteiktā izsoles sākumcena ir par lielu, adekvāta būtu summa astoņu līdz 10 miljonu eiro apmērā. Indriksons arī pieļāvis, ka stadionu varētu atpirkt pēc sešiem līdz astoņiem mēnešiem.

"Skonto" stadionu jau divus gadus parādsaistību dēļ ir pārņēmis lielākais nodrošinātais kreditors "Reverta". Izsoles sākuma cena tika noteikta 12,5 miljoni eiro.

Savulaik "Parex bankas" kreditētais projekts paredzēja stadiona "Skonto" iegādi un attīstību. Ilgstošu kredītsaistību nepildīšanas dēļ 2011.gadā objektu pārņēma lielākais nodrošinātais kreditors - "Reverta" -, kuras uzdevums ir atgūt "Parex bankas" kādreiz izsniegtos kredītus un atmaksāt tos valstij. Lai atbalstītu sporta profesionāļus un entuziastus Latvijā, vienlaikus ar stadiona pārņemšanu "Reverta" noslēdza vienošanos par stadiona izmantošanu futbola spēlēm līdz 2013.gadam.

AS "Reverta" ir lielākais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs. 2008.gada rudenī valsts pārņēma finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku", kas vēlāk tika sadalīta divās kredītiestādēs. Labos aktīvus pārņēma banka "Citadele", bet problemātiskos turpināja pārvaldīt "Parex banka", kas 2012.gada maijā mainīja nosaukumu un tagad strādā ar zīmolu "Reverta". "Revertas" darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācijā, parādu piedziņā un nekustamo īpašumu pārvaldīšanā.

"Revertas" ieņēmumi no nekustamo īpašumu objektu realizācijas 2013.gada trīs ceturkšņos ir 20,9 miljoni eiro iepretim 5,3 miljoniem eiro šajā periodā 2012.gadā. Kopumā kopš 2010.gada augusta sākuma līdz 2013.gada trešā ceturkšņa beigām "Reverta" Valsts kasei ir pārskaitījusi 157,8 miljonus eiro, samaksājusi valsts galvoto sindicēto kredītu 234 miljonu eiro apmērā, kā arī vēl papildu 10,6 miljonu eiro procentu maksājumu par sindicētā kredīta izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!