Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Skujkoku zāģbaļķu cena Latvijā šogad septembrī, neskatoties uz pieprasījuma kritumu, saglabājās gandrīz nemainīga, salīdzinot ar augustu, bet kurināmās koksnes cena pieauga, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

"E-silva" pārstāvji min, ka zāģbaļķu piegāžu pārtraukšana no Krievijas un Baltkrievijas veicināja zāģbaļķu iztrūkumu tirgū, savukārt augošais pieprasījums pēc enerģētiskās koksnes un malkas veicināja cenu pieaugumu.

Septembrī resnāko priedes zāģbaļķu vidējā cena bija augusta līmenī – 107,31 eiro par kubikmetru, cenai maksimāli sasniedzot 115 eiro par kubikmetru. Savukārt vidējā izmēra priedes zāģbaļķa cena bija vidēji 90,38 eiro par kubikmetru, cenai sasniedzot maksimums 95 eiro par kubikmetru.

Tikmēr vidējā izmēra egles zāģbaļķa cena palielinājās par 4,6%, salīdzinot ar augustu, un maksāja 89,56 eiro par kubikmetru, zemākajā punktā cenai noslīdot līdz 85 eiro par kubikmetru, bet augstākajā punktā sasniedzot 92 eiro par kubikmetru.

"E-silva" pārstāvji atzīmē, ka apses malkas cena kopš gada sākuma turpina kāpt, pēdējā mēneša laikā cenai palielinoties par 10 eiro kubikmetrā un septembrī sasniedzot 80 eiro par kubikmetru.

Tāpat cenas turpina palielināties papīrmalkai, kas galvenokārt saistīts ar papīrmalkas eksportu uz Skandināviju, papīrmalkas cenai pietuvinoties augstākas kvalitātes finierkluču cenām.

Pēc "E-silva" pārstāvju paustā, Somija, kas iepriekš 59% nepieciešamā koksnes apjoma kartona un tipogrāfijas preču ražošanai saņēma no Krievijas, papīrmalku pašlaik lielākoties importē no Igaunijas un Latvijas. Tādējādi bērza papīrmalkas cena septembrī palielinājās par 4%, sasniedzot 130 eiro par kubikmetru, kas ir par 7% mazāk nekā bērza finierkluča vidējā cena septembrī - 141,23 eiro par kubikmetru. Savukārt bērza taras cena, salīdzinot ar augustu, pieauga par 6,2%, sasniedzot 138 eiro par kubikmetru atzīmi.

Vienlaikus "E-silva" pārstāvji norāda, ka bērza finierklučiem, kas tradicionāli no Latvijas galvenokārt tiek eksportēti uz Ķīnu, cenu svārstības septembrī netika novērotas.

"E-silva" ir meža izsoļu platforma Latvijā. "E-silva" uzturētājs ir Latvijas pilna servisa meža apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Forest Mentor Group".

"Forest Mentor Group" apgrozījums 2021.gadā bija 423 131 eiro, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,8 reizes un bija 25 966 eiro. Kompānija "Forest Mentor Group" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Silva Šnikere (90%) un Normunds Valts Štolcers (10%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!